Балтийските страни експулсират руски дипломати в солидарност с Чехия

1431
Балтийските страни експулсират руски дипломати в солидарност с Чехия
Снимка: Pixabay

Министерствата на външните работи на Латвия, Литва и Естония обявиха експулсирането на служители на руските посолства в знак на солидарност с Чехия, съобщи РИА Новости, цитирана от БГНЕС.

Ръководителят на латвийското външно министерство Едгар Ринкевич обяви това решение в Twitter.

"В знак на солидарност с нашите чешки съюзници и във връзка с нарушаването на Виенската конвенция, Латвия реши да изгони руски дипломат. Латвия няма да търпи подривна дейност нито на своя територия, нито на територията на своите партньори и съюзници", се казва в съобщението.

Забраниха на Лукашенко да стъпва в балтийските държави

Властите на Литва, Латвия и Естония обявиха днес, че въвеждат санкции срещу 30 длъжностни лица от Беларус, включително срещу президента...

Литовското външно министерство от своя страна обяви двама служители на руското посолство за персона нон грата, както е посочено в съобщението, за "несъвместими с техния дипломатически статус дейности". Отбелязва се, че руснаците трябва да напуснат Вилнюс в рамките на 7 дни.

От пресслужбата на естонското външно министерство пък съобщиха, че руският посланик Александър Петров е бил призован в отдела, където е изразен силен протест във връзка с информацията за експлозията през 2014 г. на територията на Чешката република.

"В знак на солидарност Естония ще изгони един руски дипломат, чиято дейност не съответства с дипломатическата дейност, договорена от Виенската конвенция", добави външното министерство.

Незабавно последва отговор от руска страна на действията на балтийските страни, като официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова обяви, че Москва ще отговори на Естония, Литва и Латвия за експулсирането на руски дипломати, а служителите на дипломатическите мисии на тези страни може вече да започнат да обмислят кой от тях ще трябва да напусне Русия.

"Властите на тези страни не трябва да се съмняват в отговора ни. Техните дипломати вече могат да започнат да обмислят кой от тях ще трябва да си събере багажа", отбеляза Захарова.

Столтенберг: НАТО ще защити балтийските държави и Полша от Русия

НАТО не смята Русия за враг, но би отговорила на атака срещу Полша и балтийските държави, заяви генералният секретар Йенс Столтенберг в...

Миналата седмица Чехия обвини Русия в участие в експлозия в склад за боеприпаси във Врбетица през 2014 г., при която загинаха двама души. Сред заподозрените бяха посочени Александър Петров и Руслан Боширов, които Лондон издирва по случая с отравянето на бившия офицер от ГРУ Сергей Скрипал.

Кремъл нарече тези изявления възмутителни и необосновани, докато официалният представител на външното министерство Мария Захарова определи ситуацията като „парад на упадъка“.

След обвиненията Прага изгони 18 служители на руското посолство. В отговор Москва обяви 20 служители на чешката дипломатическа мисия за персона нон грата, което е почти две трети от персонала.

В сряда чешкият външен министър Якуб Кулханек поиска Русия да върне изгонените дипломати в Москва, заплашвайки в противен случай да намали броя на персонала на руското посолство до същия като чешкия. Захарова предложи Прага да се откаже от ултиматумте в комуникацията в рамките на НАТО.

В четвъртък, без да получи положителен отговор, Кулханек обяви намаляване на броя на служителите на руската дипломатическа мисия в Прага, което означава 7 дипломати и 25 административни и технически служители.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа