Бастионът на Мариупол. Как изглежда "подземният град" на "Азовстал"?

63212
Бастионът на Мариупол. Как изглежда "подземният град" на "Азовстал"?
Снимка: стопкадър / TMZ News / YouTube

В руски медии изтече информация как вероятно изглежда "подземният град" на мариуполския завод "Азовстал", където по думите им се укриват националисти и сътрудничещи им чуждестранни наемници. На 16 април съветникът на премиера на ДНР Ян Гагин заяви пред РИА Новости, че под „Азовстал“ фактически има цял подземен град, а отделните здания могат да издържат ядрен удар. Това по думите на Гагин затруднява операцията.

Сега се появи приблизителна схема на устройството на подземния бункер на „Азовстал“, която показва как вероятно изглежда основната крепост на бойците, заселили се в Мариупол. Схемата е публикувана от tsargrad.tv.

На схемата се вижда, бункерът има седем подземни етажа. Първият етаж е фалшив – там няма нищо освен маскиран люк. Той е необходим само за да заблуди непосветения човек. На втория етаж се намира зала, от която може да се наблюдава ситуацията на повърхността, както и лазарет. На третия етаж има контейнери, където могат да се отглеждат зеленчуци. На четвъртия - ремонтно отделение, а също бар и кафене. Петият и шестият етаж са отредени за жилищни помещения. А на седмия е системата за поддържане. Съдейки по всичко, там има генератори, които осигуряват електричество на бункера, система за подаване на въздух и водоснабдителна система.

По думите на руската държавна телевизия положението на намиращите се на територията на „Азовстал“ бойци и наемници се влошава всеки ден, тъй като храната и боеприпасите им свършват.

На 20 април вечерта началникът на Националния център за управление на отбраната на Русия ген.-полк. Михаил Мизинцев заяви, че властите на Украйна са осуетили евакуацията на цивилното население, което може да се намира в „Азовстал“. По думите му никой не се е възползвал от хуманитарния коридор, открит от руска страна на 20 април, предаде ТАСС.

„Принудени сме да констатираме, че заявената хуманитарна операция от киевските власти е цинично осуетена, никой не се възползва от посочения коридор. Командирите на националистическите батальони не използваха поредната възможност да спасят себе си и живота на своите подчинени“, казва генералът.

Защитниците на Мариупол смятат за неприемливо предложението на Русия да свалят оръжие и да се предадат в плен, те са готови да се евакуират със стрелково оръжие под гаранциите на трета страна, като вземат ранените и телата на загиналите. Това заяви във видеообръщение заместник-командирът на полк "Азов" капитан Святослав Паламар, предаде Укринформ.

„Готови сме да се евакуираме с подкрепата на трета страна от град Мариупол – със своето стрелково оръжия, за да спасим поверения ни личен състав, да евакуираме нашите ранени, да вземем телата на загиналите и да ги погребем с почести на територия, която не се контролира от Руската федерация“, казва Пономар.

Съветникът на ръководителя на кабинета на украинския президент Михайло Подоляк и ръководителят на фракцията „Слуга на народа“ във Върховната рада Давид Арахамия са изразили готовност да пристигнат в Мариупол за разговори с руската страна относно евакуацията на остатъците от украинския гарнизон в града, казва Святослав Паламар.

По-рано командирът на 36-а бригада на морската пехота майор Сергий Волин се обърна към световните лидери с молба за извеждане на бойците и цивилните на Мариупол на територията на трета държава. Волин казва, че сред бойците има над 500 ранени. Освен това в завод „Азовстал“ се намират стотици цивилни.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Последният бастион на Мариупол. Какво представлява заводът "Азовстал", щурмуван от Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задължителната казарма се връща в Румъния

Милано е на път да забрани сладоледа и пицата след полунощ, ето защо

Щом ви е безразлична съдбата на Украйна, няма да получавате услуги: Украинските консулства спират да обслужват мъжете в чужбина

Унгария заплаши да спре нова европейска помощ за Украйна

Швеция: Руски петролни танкери шпионират в Балтийско море

Зеленски награди Ален Делон с най-високото отличие на Украйна

След новите разкрития за болестта му Кадиров пробва да докаже в каква форма е (ВИДЕО)

Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Хвърчаха искри навсякъде: Крадец открадна мотопед с помощта на ъглощлайф в Лондон (ВИДЕО)

Чудо: Стотици пеликани се издигнаха в небето след руска атака срещу Одеса (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа