Беларус прие руско ядрено оръжие, а сега се уплаши от войници на САЩ в Полша

4075
Беларус прие руско ядрено оръжие, а сега се уплаши от войници на САЩ в Полша
Снимка: Kremlin.ru

Беларус обяви, че се "страхува" от "агресивните действия" на Полша - заради новината, че полската страна ще приеме нови няколко хиляди американски войници. Това се казва в позиция на външното министерство в Минск, разпространена и от Посолството на Беларус в България.

Говорителят на МВнР на страната Анатолий Глаз коментира изявлението на полския премиер Матеуш Моравецки, който беше на визита в САЩ. Моравецки заяви, че Вашингтон ще засили постоянното си военно присъствие в Полша. По-специално, САЩ ще разположат няколко хиляди допълнителни военнослужещи и ще създадат военна база и оръжейни складове на полска територия.

Лукашенко: Поляците и литовците се размърдаха, очаквам Русия да защити Беларус (ВИДЕО)

Благодарен съм, че при цялата сложност на ситуацията Русия държи няколко хиляди руски военнослужещи на беларуска територия. Това каза н...

"Ние публично и на всички нива казваме, че най-сериозно се страхуваме от агресивните действия на полското ръководство. Те финансират екстремисти, подготвят бойни отряди срещу беларуското население, провеждат активна милитаризация", коментираха от МВнР в Минск в духа на Путиновата пропаганда срещу САЩ и западните сили.

Действията на полското правителство не били логични и рационални, смятат от Беларус - "достатъчно като пример е затварянето на граничните контролно-пропускателни пунктове в ущърб на собственото си население и бизнес".

"Наскоро Министерският съвет на Полша реши да не спазва разпоредбите на ДОВСЕ - Договора за обикновените въоръжени сили в Европа (за ограниченията за конвенционалните въоръжения - бел.ред.) - по отношение на Беларус", твърди Минск. "Очевидно е желанието още повече да се скрие от най-близкия съсед информацията за техните въоръжени сили. Полското правителство съзнателно разрушава последните правни стълбове на европейската система за сигурност", смята още правителството на диктатора Александър Лукашенко.

От Беларус добавят, че нямат интерес от ескалация. А Русия - нейният най-близък съюзник - "по съвсем логични причини" спряла действието на ДОВСЕ, смята беларуското МВнР. "Сега ще видим колко шумно ще реагират европейските столици на еднозначно деструктивната стъпка на полското правителство. Също така ще бъде интересно да се изслуша гледната точка на НАТО за това как тази позиция корелира с постоянно декларирания от Алианса ангажимент за контрол над въоръженията и прозрачност във военната сфера", гласи изявлението.

Лукашенко на среща с Путин: Ще използваме всичко, което имаме, за да защитим нашите страни

Руският президент Владимир Путин и беларуският му колега Александър Лукашенко обсъдиха днес разширяването на икономическото сътрудничес...

"Очевидно е, че Полша трябва да преразгледа решението си и да се върне към пълно и добросъвестно изпълнение на ДОВСЕ. Беларус винаги е готова за конструктивен и взаимноуважителен диалог", завършва позицията си беларуското външно министерство.

Припомняме, че Беларус, макар и да не участва във войната в Украйна, предоставя територията си на руските военни, които оттам атакуваха украинската. Това се случи още в първия ден от инвазията на Путин. Минск участва в съвместни военни учения с Москва.

Наскоро Беларус се съгласи да приеме ядрено оръжие от Русия на своя територия - наглед много по-голяма заплаха от тази, която от Минск твърдят, че Варшава осъществява.

В началото на април 2023 г. Русия заяви, че е предала на въоръжените сили на Беларус оперативно-тактически ракетен комплекс "Искандер-М". Той може да използва ракети с ядрена бойна глава, съобщи военният министър на Русия Сергей Шойгу. По негови данни - от 3 април на един от руските полигони е започнало обучение на военни от Беларус. Част от беларуските самолети са се научили да нанасят удари по обекти на противника със средства за поразяване в ядрено снабдяване.

Лукашенко: На хоризонта се очертава Трета световна война с ядрени пожари (ВИДЕО)

На хоризонта се очертава Трета световна война с "ядрени пожари", необходими са преговори без предварителни условия. Това каза президент...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна помоли Европа да защити газовите й хранилища от руските атаки

По стъпките на САЩ: Фон дер Лайен не изключва забрана на TikTok в ЕС

Руски депутат предложи да се проверява сексуалната ориентация на кандидатите за чиновници

Три руски военни части са атакувани в Крим, има ранени: Независим руски източник (ВИДЕО)

Руски зоопарк изпрати на фронта два пауна за "духовно успокоение" на военните (СНИМКИ)

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро (ВИДЕО)

Взривове и отравяния в България и Европа: Семейство руски нелегални шпиони е координирало всичко

ЕС разследва Фейсбук и Инстаграм за предизборна дезинформация

Ракета на Северна Корея е ударила Харков, твърдят експерти от ООН

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа