Политико: Моравецки в ролята на европейския анти-Макрон във Вашингтон

1475
Политико: Моравецки в ролята на европейския анти-Макрон във Вашингтон
Снимка: Getty images

Над посещението на полския министър-председател Матеуш Моравецки в САЩ тази седмица е надвиснала сянката на Еманюел Макрон.

За разлика от френския президент, който в интервю за "Политико" се опита да постави известна дистанция между САЩ и Европа при евентуална бъдеща конфронтация с Китай по отношение на Тайван и призова за укрепване на "стратегическата автономия" на континента, полският лидер подчертава изключителното значение на съюза между Америка и Европа, не на последно място защото страната му е един от най-силните съюзници на Киев във войната с Русия.

Моравецки: САЩ планират допълнителни доставки на "Ейбрамс" и "Брадли" за Украйна

На Украйна ще бъдат прехвърлени допълнителни партиди танкове M1 Abrams и бойни машини на пехотата M2 Bradley. Това заяви полският преми...

"Вместо да изграждаме стратегическа автономия от САЩ, предлагам стратегическо партньорство със САЩ", заяви той преди да отлети за Вашингтон.

Моравецки продължава да нанася удари под кръста на френския президент

"Не виждам друга алтернатива - и тук сме абсолютно на една и съща вълна - на изграждането на още по-тесен съюз с американците. Ако страните на запад от Полша не разбират добре това, то вероятно се дължи на историческите обстоятелства", заяви той във вторник във Вашингтон.

За разлика от Франция, която в продължение на десетилетия се възмущаваше от зависимостта на Европа от САЩ по отношение на нейната сигурност, Полша е един от най-ревностните американски съюзници на континента. От години Варшава настоява усилено за разполагане на американски войски на нейна територия, а много от последните ѝ договори за доставка на оръжие са сключени с американски компании. По-рано тази година тя подписа договор за 1,4 млрд. долара за закупуване на втора партида танкове "Ейбрамс", а също така се съгласи да похарчи 4,6 млрд. долара за модерни изтребители F-35.

ОЩЕ: Полша: Съюзът със САЩ е в основата на европейската сигурност

"Радвам се, че това предложение за още по-задълбочено стратегическо партньорство е нещо, което намира толкова благодатна почва тук, в Съединените щати, защото знаем, че има различни концепции, формулирани от други в Европа, концепции, които създават повече заплахи, повече въпросителни, повече неизвестни", каза Моравецки. "Полша се опитва да поддържа най-разумната политика, основана на тесен съюз със Съединените щати в рамките на Европейския съюз, и това е най-добрият път за Полша."

От маргинален член до ключова страна членка на НАТО

Моравецки: Полша ще получи 800-900 милиона евро от ЕС за оръжията за Украйна

Финансовият инструмент на ЕС, използван за финансиране на оръжия за Украйна (European Peace Facility - EPF), ще възлиза на поне 3,5 мил...

Полша се превърна в един от най-важните съюзници на Киев, а достъпът до нейните пътища, железопътни линии и летища е от решаващо значение за доставката на оръжия, боеприпаси и друга помощ за Украйна.

Това спомогна за промяната на възприятията за Полша, която преди войната беше разглеждана като все по-маргинален член на западния клуб, благодарение на проблемите си с нарушаването на върховенството на закона, а сега се превърна в ключова страна от НАТО.

Варшава смята също така, че руската инвазия в Украйна оправдава дългогодишните ѝ подозрения към историческия ѝ враг, и не се притеснява да сочи с пръст Париж и Берлин за това, че са сгрешили относно заплахата, която представлява Кремъл. "Стара Европа вярваше в споразумение с Русия и стара Европа се провали", заяви Моравецки на съвместна пресконференция с вицепрезидента на САЩ Камала Харис. "Но има нова Европа - Европа, която помни какво представляваше руският комунизъм. И Полша е лидерът на тази нова Европа."

Коментарите на Макрон бяха посрещнати на нож от Варшава

"Абсолютно не съм съгласен с президента Макрон. Смятаме, че на Европа е необходима повече Америка... Искаме повече сътрудничество със САЩ на партньорска основа", заяви Марчин Пшидач, външнополитически съветник на полския президент Анджей Дуда, пред полското радио Zet, като добави, че идеята за стратегическа автономия, прокарвана от Макрон, "има за цел да прекъсне връзките между Европа и САЩ".

ОЩЕ: Макрон: Европа трябва да намали зависимостта си от Съединените щати 

Моравецки: Време е да се конфискува руската собственост, за да се възстанови Украйна

Бъдещето на Европа зависи от това как ще завърши войната в Украйна. Ето защо още сега европейските лидери трябва да покажат по-силна по...

Въпреки че Полша желае европейските държави да постигнат целта на НАТО за изразходване на поне 2% от брутния вътрешен продукт за отбрана - цел, която се изпълнява само от седем държави членки на Алианса, включително Полша, но не и от Франция и Германия - и няма проблем с изграждането на военна промишленост, тя не иска да отслабва връзките със САЩ, каза Славомир Дембски, ръководител на финансирания от правителството Полски институт по международни отношения.

Той предупреди, че разговорите на Макрон за дистанциране на Европа от Америка в случай на конфликт с Китай "заплашват да доведат до разпад ЕС, което е против интересите не само на Полша, но и на повечето европейски държави".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Група 13" с нов удар: Украйна унищожи руски моторен катер в Крим (ВИДЕО)

ЕС прекратява процедурата срещу Полша за върховенството на закона

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Ромите, атакували украински военни, се разкаяха: Действахме против държавата (СНИМКИ)

Китайският президент пристигна на първа европейска визита от 5 години насам

Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа