Беларус с ответни санкции към ЕС, докато се оплаква колко много за го ударили евросанкциите

3880
Беларус с ответни санкции към ЕС, докато се оплаква колко много за го ударили евросанкциите
Снимка: Getty Images

Комплексът от ответни санкции от страна на Беларус срещу Европейския съюз е готов, докато Минск очаква, че Западът няма да въведе нови мерки срещу републиката. Премиерът на Беларус Роман Головченко обяви това в интервю за телевизионния канал „Беларус-1“, съобщава ТАСС, цитирани от БГНЕС.

"Все още се надяваме горещите глави да се охладят и да претеглят, наред с други неща, интересите на техния бизнес в Беларус. Ако анализираме всички изявления на президента на страната през последните десетилетия на всички международни платформи, лайтмотивът винаги би звучал, че искаме мир и спокойствие в региона, че заставаме зад идеята на добросъседство, че искаме да изградим равни партньорства. Направихме всичко за това. Но ако говорим за щети на нашите компании, имаме пълното право да компенсираме тази вреда. Набор от мерки в отговор на санкциите е готов ", каза Головченко.

Тихановска: Европа да засили санкциите срещу режима на Лукашенко

Лидерът на беларуската опозиция Светлана Тихановска изрази надежда Европа да засили санкциите срещу режима на президента Александър Лук...

Головченко заяви, че щетите за белоруската икономика от санкциите на западните страни могат да възлязат на 2,9% от БВП.

"Цената на финансовите санкции, наложени върху икономиката на страната, е около 1,7 процентни пункта от БВП, търговските санкции - 0,7 процентни пункта. Заедно, ако вземем търговски и финансови санкции, максималният размер на щетите, който беше изчислен, е 2,9% от БВП, заяви Головченко.

Както подчерта премиерът, Беларус ще бъде принуден да "се отдалечи от западните стоки" и е готов "да премине, наред с други неща, към азиатски технологии, които се движат напред със скокове през последните няколко десетилетия". Според него, Западът може да загуби беларуския пазар, който „не е толкова голям, като в същото време обемът на инвестиционния внос от ЕС е милиарди годишно“.

Според Головченко, Беларус ще търси обезщетение в съда за загуби, свързани със санкциите след инцидента със самолета на Ryanair. "Ние сме уверени, че сме прави и сме готови да защитим интересите си в съда. Вярвам, че ще успеем да получим обезщетение за всички нанесени ни щети", каза премиерът.

Анализ: Могат ли да работят западните санкции срещу Русия в този им вид

Путин и Лукашенко успяват умело да лавират между противоречията на Запада, се казва в статията на британското издание Spectator под заг...

Головченко твърди, че „от самото начало авиационните власти на Беларус се обърнаха към всички участващи страни с молба да предоставят данни за обективен контрол“. "Досега не сме получили нито един такъв документ. В същото време всички данни за обективен контрол от беларуска страна незабавно бяха изпратени по установените канали до Международната организация за гражданска авиация (ICAO) и редица други европейски структури, участващи в авиационната сигурност “, обясни белоруският премиер.

Правителственият глава обърна внимание на факта, че Западът изисква незабавно разследване на ситуацията със самолета на Ryanair. "Ние също искаме това, но това не е въпрос за нас. Говорихме на заседанието на Съвета на ИКАО, изразихме нашата позиция, но ИКАО все още не е започнало разследване. Бях информиран, че комисията все още не е сформирана“, каза беларуският премиер. 

 

Всичко за напреженията в Беларус може да следите ТУК.

Хайко Маас заплаши Лукашенко със спирала от санкции

Въведените санкции срещу Беларус заради самолета на Ryanair са едва началото, заяви външният министър на Германия Хайко Маас и подчерта...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа