Би Би Си: Трагедия с ваканционен автобус порази младата македонска нация

1967
Би Би Си: Трагедия с ваканционен автобус порази младата македонска нация
Снимка: БГНЕС

В Северна Македония знамената са спуснати наполовина днес, тъй като страната реагира с шок, объркване и скръб на автобусната катастрофа в съседна България, при която загинаха 46 македонски граждани, пише ББС. 

Почти всички загинали са граждани на Северна Македония - страна с население малко над два милиона души. Правителството обяви тридневен национален траур, за да може хората да преживеят скръбта от трагедията и да разберат защо една автобусна екскурзия до Истанбул през дългия уикенд се е превърнала в една от най-тежките трагедии в историята на тази млада страна.

Изтеглиха опожарения автобус от АМ "Струма"

Изтеглиха опожарения автобус от АМ „Струма“, съобщи Нова тв. Движението при 32 километър в посока София е възстановено. Дв...

Историята на Северна Македония след обявяването на независимостта ѝ през 1991 г. не познава подобна трагедия, макар че има и други такива:

Петнадесет души загинаха в катастрофа на крайградски автобус близо до столицата Скопие преди две години.

През септември тази година 14 души загинаха при пожар в болница в Тетово.

Две самолетни катастрофи през 1993 г. бяха последните сериозни инциденти, свързани с транспорта.

Оттогава само въстанието на Албанската националноосвободителна армия през 2001 г. е причинило по-голяма загуба на човешки животи от автобусната катастрофа на българската магистрала „Струма”.

Има ли Акт 16 участъкът на АМ "Струма", където стана автобусната катастрофа с десетки жертви?

Има или няма Акт 16 за участъка от АМ "Струма", където катастрофира и се подпали автобус, като в трагедията загинаха десетки хора? Ако ...

В ранните часове на вторник, когато Северна Македония се събуди със съобщенията за инцидента, хората, които смятаха, че техни роднини може да са били във фаталния автобус, се опитваха да получат информация. Автобусът е бил един от няколкото, управлявани от "Беса Транс", туристическа агенция, базирана в столицата Скопие. Тя предлага редовни пътувания до Истанбул през дългите уикенди, които са особено популярни сред представителите на голямото албанско малцинство в Северна Македония.

По-късно компанията направи изявление чрез социалните мрежи, в което се казва, че "не е в състояние да отговори на исканията за информация, защото сме в състояние на шок". В изявлението се допълва, че компанията си сътрудничи със службите в Северна Македония и България. Беким Халити беше сред хората, които напразно чакаха пред офиса на "Беса Транс". Той отчаяно търсеше информация за съпругата си Хамие и сестра си, които са били вписани като пътници в автобуса.

"Не отговарят на телефона", казва той. "Видяхме списъка с имената, но в него не пише кой е жив и кой не е. Бяхме в Министерството на външните работи и там също не получихме нищо".

Друг мъж, Кшелал Бакиу, каза, че се опитва да получи информация за братовчед си.

"В продължение на три или четири часа звънях на номера на Беса Транс", каза той. "Нямаме никаква информация от тях."

Обявиха 24 ноември за ден на национален траур в България

Със свое решение Министерският обяви 24 ноември 2021 г. за Ден на национален траур в памет на жертвите, загинали при пожар, възникнал в...

Някои общности бяха засегнати особено тежко. Начално училище в предградие на Скопие затвори за цял ден, след като учениците научиха, че петима техни съученици са загинали - всички от едно и също семейство. 11-годишният Блерим Буши разказа пред репортери, че приятелят му Ергин е бил в автобуса. "Той беше много добро момче. Толкова съжалявам, че те загинаха", каза той. Ергин е бил един от осемте души в автобуса от фамилията Джахи. Нито един от тях не е включен в списъка на седемте оцелели - а местните медии съобщават, че при инцидента са загинали общо 10 членове на голямото семейство.

Други роднини изпитаха облекчение. Аднан Джашаровски побърза да пристигне в българската столица София, за да види 16-годишната си дъщеря Зуледжа в болницата, след като тя му се обади, за да му каже, че е оцеляла при катастрофата.

"Ръцете ѝ бяха обгорени, но иначе беше добре", каза той. "Тя не каза много, плачеше и беше в шок".

Трагедията е изпитание за правителството на Северна Македония, което през последните седмици е силно разклатено. Неумелата му реакция след пожара в болницата в Тетово през септември, при който загинаха 14 души, разгневи избирателите. Това допринесе за поражението на местните избори миналия месец и за практическия вот на недоверие, който не стигна за сваляне на правителството на министър-председателя Зоран Заев.

Заев бързо пристигна на мястото на инцидента в България - посети мястото на катастрофата, срещна се с оцелели в болницата и проведе съвместна пресконференция с българския си колега Стефан Янев. Той е наясно, че роднините и страната като цяло ще искат бързи отговори за причината за инцидента. Но засега, както и всички останали, той ще разчита на българското разследване на този смятан за най-тежък пътен инцидент в Европа от повече от десетилетие насам.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Под носа на Шойгу: Украинците взривиха руски хеликоптер на летище в Москва (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа