„Билд“ и „Политико“ съкращават кадри заради замяна на журналисти с изкуствен интелект

1761
„Билд“ и „Политико“ съкращават кадри заради замяна на журналисти с изкуствен интелект
Снимка: iStock

Германският издател Аксел Шпрингер, собственик на медиите „Политико“, „Ди Велт“ и „Билд“, се готви да направи големи съкращения, заявявайки, че журналистите вече ще могат да бъдат заменяни от изкуствен интелект.

Шпрингер призовава медиите да се съсредоточат върху разследващата журналистика и оригиналните коментари. Изпълнителният директор на германската медийна група заяви, че журналистите са изложени на риск да бъдат заменени от системи с изкуствен интелект като ChatGPT.

Експеримент с ChatGPT доведе до продажби на книги от изкуствен интелект в Amazon

Откритият за всички AI бот ChatGPT предизвика огромен интерес с възможностите си и хората започнаха да експериментират с програмата по ...

Изявлението беше направено в момент, когато издателят се опитва да увеличи приходите на германските вестници и да ги превърне в "изцяло дигитална медийна компания", съобщава „Гардиън“.

"Изкуственият интелект има потенциала да направи независимата журналистика по-добра, отколкото някога е била - или просто да я замени", заяви главният изпълнителен директор Матиас Дьопфнер във вътрешно писмо до служителите. По думите му инструментите на изкуствения интелект като популярния ChatGPT обещават "революция" в информацията и скоро ще бъдат по-добри в "обобщаването на информация" от хората. "Разбирането на тази промяна е от съществено значение за бъдещата жизнеспособност на едно издателство", каза Дьопфнер. "Само тези, които създават най-доброто оригинално съдържание, ще оцелеят."

Шпрингер не уточни колко от служителите си ще съкрати, но обеща, че няма да се съкращава броят на "репортерите, авторите или специализираните редактори".

ОЩЕ: Експеримент с ChatGPT доведе до продажби на книги от изкуствен интелект в Amazon

Какво мислят инвеститорите за ChatGPT и другите инструменти, базирани на изкуствен интелект?

Какво мислят представителите на финансовия сектор за възхода на изкуствения интелект? Светлина по темата хвърля последното MLIV Pulse п...

Аксел Шпрингер не е първият издател на новини, който се заема с използването на изкуствен интелект при създаването на съдържание. През януари BuzzFeed обяви, че планира да използва изкуствен интелект, за да "подобри" съдържанието си. Издателят на британските вестници "Дейли Мирър" и "Дейли Експрес" също проучва възможностите за използване на ИИ, като създаде работна група, която да разгледа "потенциала и ограниченията на машинното обучение като ChatGPT", заяви главният изпълнителен директор на групата пред „Файненшъл Таймс“.

От стартирането си през ноември миналата година ChatGPT събра повече от 100 милиона потребители и ускори отдавна очакваната равносметка за това дали някои работни места могат да бъдат съкратени от изкуствения интелект. Програмата може да генерира изключително сложни текстове от прости заявки на потребителите, като създава всичко - от есета и молби за работа до стихотворения и художествени произведения. ChatGPT е широкообхватен езиков модел, обучен в неща от качване в системата на милиарди думи до ежедневни текстове от цялата мрежа. След това той използва целия този материал, за да предсказва думи и изречения в определени последователности. Но точността на отговорите му беше поставена под въпрос. Австралийски учени са открили примери за това, че системата е изфабрикувала препратки от уебсайтове и е посочвала фалшиви цитати.

ОЩЕ: Без обучение ChatGPT почти издържа изпита за лекар в САЩ 

Използването на изкуствен интелект в журналистиката също се оказа спорно.

Изкуствен интелект разчита почерка на лекарите

Google научи AI да разчита почерка на лекарите. Много пациенти са изправени пред проблема с четенето на рецепти и бележки, написан...

Съобщава се, че технологичният уебсайт CNET използва инструмент с изкуствен интелект, за да генерира статии, които по-късно се сканират от човешки редактори за точност преди публикуване. През януари уебсайтът призна, че програмата има някои ограничения, след като доклад на сайта за технологични новини Futurism разкри, че повече от половината от историите, генерирани чрез инструменти на ИИ, трябва да бъдат редактирани за грешки. В един от примерите CNET е бил принуден да направи сериозни корекции в обяснителна статия за сложната лихва, която е съдържала редица грешки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Колеж в Русия затвори, защото не иска да лъже за войната в Украйна

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 29.04 - Подготвя ли Киев атака по Кримския мост?

Огън и унищожение: Украйна се похвали с 2 успешни операции срещу Русия (ВИДЕО)

Стотици хиляди в Грузия пак излязоха срещу "руския закон" за чуждите агенти (ВИДЕО)

Г-7 се събира за стратегически разговори в Италия

Руснак е задържан за жестоко убийство с нож на двама украински военни в Германия: Били са на лечение

Боец от "Азов": Няма желаещи да воюват, хората бягат като плъхове и предпочитат да се удавят в Тиса (ВИДЕО)

Бум: Руски самолет и военен склад са заличени. Сирски отчете загуби и успехи (ВИДЕО)

За първи път: Папата влезе в затвор във Венеция

Голям пожар в завод на КАМАЗ в Татарстан (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com