Борисов и либийският му колега си говориха за задържания в наши води танкер "Бадр"

1118
Борисов и либийският му колега си говориха за задържания в наши води танкер "Бадр"
Снимка: Правителствена пресслужба

„Радвам се да те поздравя, знаеш колко много и важни са отношенията ни с Либия. Страхотни традиции и взаимоотношения. Сега се надявам да ни гостуваш в София и да възстановим предишните добри отношения“. С тези думи премиерът Бойко Борисов започна двустранната си среща с министър-председателя на Държавата Либия Файез Сарадж, която се проведе в Мюнхен. Двамата премиери са сред световните лидери, участващи в традиционната конференция по сигурността в баварския град.

„Наистина е изключително удоволствие да се срещна с вас, г-н министър-председател. Имаме много добри традиционни отношения, които продължават десетилетия наред. Независимо от обстоятелствата, пред които сме поставени в последно време - в политически и друг аспект, имаме желание да работим с България именно по възстановяването на тези добри отношения“, заяви премиерът на Либия.

Борисов покани либийския си колега да посети България

Министър-председателят на България Бойко Борисов е поканил либийския си колега Файез Сарадж да посети България. Това е станало по ...

Българският министър-председател посочи, че като член на Европейския съюз България споделя виждането колко съществено е сътрудничеството със страните от Северна Африка за намирането на устойчиво решение на проблемите, свързани с нелегалната миграция, екстремистката идеология и тероризма.

Двамата премиери бяха на мнение, че размяната на посещения на високо равнище между България и Либия несъмнено ще набележат конкретните стъпки за активизиране на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес. Сфери с такова значение са здравеопазването, образованието, търговията, бизнеса.

Министър-председателите Борисов и Сарадж обсъдиха също задържането на моторния танкер „Бадр/Бдин“. „Въпросът е с частноправен характер, въпреки това българското правителството се ангажира с него, за да не се отрази неблагоприятно на двустранните отношения. Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни“, посочи министър-председателят Бойко Борисов. Той добави, че корабът се намира в пристанище Бургас и ще остане там до окончателното изясняване на ситуацията.

„В България действа принципът на разделението на властите и всички досегашни действия на българската администрация са базирани на актове на съдебната власт. Либийската страна, чрез своите процесуални представители, има възможност да защити своите законни права и интереси пред независимия български съд“, каза още министър-председателят Борисов. Той добави, че адвокатите на либийската страна следва да представят всички релевантни документи пред съдебните власти за окончателно решаване на спорните моменти. А представителите на българската администрация ще се съобразят с влезлите в сила съдебни решения в съответствие с принципа за законност, от който се ръководят.

Скандалният танкер "Бадр" не стигна до Одеса, връща се в Бургас

Либийският танкер "Бадр", който беше преименуван на "Бдин", не стигна до Одеса, накъдето изглеждаше, че се е запътил, съобщава специали...

„За да няма и най-малка сянка на съмнение върху действията на българската държава по въпроса, всички компетентни органи на изпълнителната власт изясняват случая за евентуални неправомерни действия“, каза още премиерът Борисов. Либийският му колега заяви, че определя действията на българските власти по казуса като добри новини.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

25 хиляди са депортираните в Русия украинци: Принуждават ги да вземат руски паспорт

Няма удар с дрон, но има двама ранени висши руски милиционери: Руската действителност

Чехия разкри руска операция за евроизборите, санкционира кумеца на Путин

Буданов: Русия със сигурност знаеше за подготовката на терористична атака от 15 февруари

Никой не работи истински Русия да бъде победена в Украйна: Силни думи (ВИДЕО)

Путин убеждава войниците си, че няма да се бият с НАТО (ВИДЕО)

"Луфтханза" прекратява стачките

Силен трус разлюля Северна Италия

Да сринем Харков квартал по квартал: Призив на пропагандист номер 1 на Русия (ВИДЕО)

Рекорден брой мигранти са отишли във Великобритания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа