Борисов остава в Брюксел, преговорите там продължават четвърти ден

3600
Борисов остава в Брюксел, преговорите там продължават четвърти ден
Снимка: EC - Audiovisual Service

Премиерът Бойко Борисов остава в Брюксел и днес. Там вече четвърти ден продължават преговорите между лидерите на Европа в рамките на първия присъствен Европейски съвет от началото на пандемията по ключови  въпроси: приемането на 7-годишен план за бюджета на ЕС за 2021 г. - 2027 г. на стойност 1,074 трилиона евро и по фонда на ЕС за икономическо възстановяване след пандемия. Той според проекта на Европейската комисия беше предвидена да привлече 750 милиарда евро заети средства със задължение държавите от ЕС да ги изплащат до 2056 г.

Цяла нощ продължи срещата на върха в Брюксел. Европейските лидери се опитват да постигнат компромис. Такъв обаче все още не е оповестен, не се знае дали, кога и какво съгласие ще бъде постигнато. Разговорите ще продължат днес след 16 часа брюкселско време, съобщи БНТ.

Остават три основни спорни точки. Първата, дали размерът на възстановителния фонд да остане 750 млрд. евро.

Меркел: Преговорите по спасителния план ще са трудни

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че не очаква лидерите на ЕС да приключат с предложения план за възстановяване от коронавируса ...

Втората, разделителна линия е как да бъдат разпределени средствата в този фонд - дали да бъдат предоставени на държавите като безвъзмездни средства, или като кредити. Това, което разделя пък северните и южните държави, е контролът на харченето на парите."Пестеливата четворка" - Нидерландия, Австрия, Швеция, Дания, искат по-голям контрол върху средствата, които ще бъдат похарчени от всички държави членки, защото тези 750 млрд. евро ще бъдат осигурени от финансовите пазари, като всичките 27 държави стават гарант за тях.

 

И третата - разделение има и по желанието да се обвържат евросредствата със спазването на принципите на върховенството на закона. Това е нещо, което разделя Западна от Централна Европа, защото унгарският премиер Виктор Орбан е най-големият противник на тази клауза.

Средствата за селскостопанската и за кохезионната политика за България да бъдат запазени, призова Борисов

Припомняме, че преговорите започнаха още в петък, 17 юли. Оттогава разговорите преминаха през няколко фази, от общо заседание, през индивидуални срещи, както и в по-разширен формат с домакин германският канцлер Ангела Меркел, която се опитва да открие верния път към намирането на компромис.

Германия начело на ЕС – едно европредседателство като никое друго

Най-голямата и най-силна икономически страна членка на ЕС поема от днес ротационното председателството на Общността. Тези 6 месеца са ш...

Безспорен е фактът, че Европа е много разделена, коментира в студиото на БНТ Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения. Според него става дума за нещо много повече от пари, става дума за способността на ЕС да реагира единно на кризата, да взима решения, става дума за това доколко солидарността ще бъде водещ принцип в дейността на ЕС. Значението на срещата е много по-голямо от разговори за възстановителния фонд.

Съгласието не може да бъде постигнато без взаимни компромиси и от двете страни. Най-често ЕС успява да постигне подобно съгласие, но този път ситуацията е по-трудна, заради многото натрупани кризи и нуждата от нови подходи.

Повечето страни целят укрепване на конструкцията на ЕС, докато Четворката и Финландия е с приоритет цената, обясни Кючуков. България до сега е заявила, че има готовност да поеме средствата. По нито един от спорните въпроси не сме чули българската позиция. Дебатите е водят между други страни.

Непреодолимият въпрос е този за солидарността, смята Тончо Краевски. Ако се погледне дебатът, става ясно, че именно солидарността е един от най-големите проблеми. От едната страна има северен блок от държави, чието "сърце" е Германия. Тези държави имат силен експорт с амбиции извън ЕС и се нуждаят от еврото. Има и южен блок, чиято икономика е фокусирана на континента и вътре в съюза. България е в периферията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Близко бъдеще: Русия ще печели в Украйна без да победи (ВИДЕО)

Атака по Кримския мост? Какво предвиждат дипломати и журналисти

Украинските дронове отново не почиват: Брянска област не спа тази нощ

Украински военни нарекоха фейк информацията, че са изтеглили танковете "Ейбрамс" от фронта

Германия търси лекари. Какво получават те в страната?

В коя страна да отида да работя? Ето кои са най-харесваните държави с по-високи заплати

"Няма да се върна": украинците в чужбина и военната служба

Италия привиква руския посланик след указ на Путин

Илон Мъск и неговият "Старлинк": решаваща сила в Украйна

Арестуваха депутат - стрелял при словесен спор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com