Борисов получи от Меркел "необходимата подкрепа" за газовия хъб "Балкан" (ВИДЕО)

11375
Борисов получи от Меркел "необходимата подкрепа" за газовия хъб "Балкан" (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Запознах канцлера с перспективите за газовия хъб "Балкан" и получихме необходимата подкрепа.

Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на съвместното изявление с федералния канцлер Ангела Меркел след срещата им в Берлин.

Actualno.com припомня, че преди време Европейската комисия одобри отпускането на средства за проучването на възможностите за обособяването на газов разпределителен център в България. Проектът е познат и като "Газов хъб Балкан". Комисията одобрява осигуряването на до 920 500 евро за това проучване, които ще бъдат получени от "Булгартрансгаз" ЕАД.

Одобрената сума е близо два пъти по-малка от поисканата. Миналият ноември държавният газов оператор "Булгартрансгаз" кандидатства за финансиране от 2 млн. евро за изготвянето на предпроектното проучване по икономическите и техническите параметри.

Моторите на Европейския съюз - Германия и Франция - ще направят необходимото, за да помогнат на народите на Балканите. На мен ми се иска да има перспектива за обикновения човек на Балканите - да бъде свободен човек, да пътува свободно, да се ползва от тази радост и привилегия от тази свобода, която дава ЕС, коментира още Борисов.

#merkel #boykoborissov #berlin #germany #bundeskanzlerin #meeting

Публикация, споделена от Boyko Borissov (@boyko.borissov) на %месец %-ден %година в %-часа:%минути%сутрин/вечер ST

Както посочи канцлерката Меркел, на Балканите имат интереси редица геополитически играчи. Много сфери на влияние се опитват да създадат там, а Балканите си е Европа. Нека се възползваме от нашето председателство в подкрепа на Западните Балкани, подчерта Борисов.

Ние спазваме правилата относно дефицит, дълг и безработица, мисля, че сме за пример в момента. Може много още какво да се желае", коментира Бойко Борисов.

Борисов също така заяви, че двамата с Меркел са обсъдили проблема с борбата с тероризма. „Моята мечта е ЕС да бъде колективен член на НАТО“, каза българският премиер и добави, че това е въпрос на дискусии.

От Алкатраз има избягали хора, това съоръжение подпомага колегите от "Гранична полиция". Оградата не е затвор, каза министър-председателят по темата с охраната на българо-турската граница.

"Благодаря на България за решителната работа по охрана на границата". Това каза от своя страна канцлерът на Германия Ангела Меркел предаде "Фокус".

"Благодарим на България за ангажираността по осигуряване на границата с Турция. България е подобрила пазенето на тази граница, въпреки че страната не е в Шенгенското пространство. Мисля, че България е положила големи усилия", добави тя. Меркел отбеляза, че страната ни полага усилия по охрана на не само на българо-турската граница, но и българо-гръцката, както и черноморската граница.

"Работим много тясно по политиката на миграцията и бежанците. Това е общо предизвикателство към ЕС. За нас е важно всички да бъдат в състояние да просперират икономически. България все още е с малък доход на глава от населението. Затова пожелавам инвестициите в България да донесат плодове, така че хората там да могат да забележат, че животът им се подобрява стъпка по стъпка. Благодаря ти за посещението, скъпи Бойко", каза още германският канцлер. "Насърчаваме всички немски фирми да се ангажират в България, защото това е добра инвестиция в бъдещето, това е добре и за вътрешния европейски пазар. България от 10 години е член на ЕС и от 1 януари 2018 г. поема председателството на Съвета на ЕС и ние отговаряме на тяхната молба да подкрепяме България в изпълнението на тази функция", добави тя.

Ангела Меркел посрещна Бойко Борисов (ВИДЕО)

Министър-председателят Бойко Борисов бе посрещнат от федералния канцлер Ангела Меркел на официална церемония. FB_VIDEO По-рано Борисо...

Ангела Меркел отбеляза, че ЕС е изправен пред големи предизвикателства - не само трябва да се водят преговори с Великобритания за Brexit, но трябва да придвижи напред развитието на ЕС в една много трудна геостратегическа обстановка.

"Ние говорихме за това каква е ситуацията от гледна точка на България, тъй като тя от една страна граничи със Западните Балкани и има голям интерес от стабилност. Говорихме за т. нар. Берлински процес в Триест, на който ще говорим с представители на Западните Балкани. Важно е да дадем визия за надежда, за перспектива на тези страни, да ги подкрепим, тъй като има други геополитически актьори, които също са заинтересовани да имат добри отношения с тях. Ние искаме много ясно да се разбере, че нашето отношение към перспективата на тези страни остава непроменено", коментира Меркел. Тя добави, че подкрепя България и реформите в нея.

Вчера (06.06.2017 г.) Бойко Борисов проведе среща с президента на Германия Франк-Валтер Щайнмайер. Преди това Борисов посети Елисейския дворец, където разговаря с новоизбраният президент на Франция Еманюел Макрон.

Снимки: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа