X
 
 

Борисов в Страсбург: Надявам се корупцията да отпадне от дневния ни ред*

5292 10
photo of Борисов в Страсбург: Надявам се корупцията да отпадне от дневния ни ред*
Снимка: БГНЕС
Никога не съм твърдял, че сме идеални и безгрешни. Направихме нов антикорупционен закон, който дава нови възможности, и се надявам тази тема да отпадне от дневния ни ред. По този начин премиерът Бойко Борисов завърши представянето на на резултатите от българското председателство на Съвета на ЕС в Европейския парламент. Така той отговори на критиките на евродепутата от "Зелените" , че страната ни има още какво да покаже в битката срещу корупцията.

"Смятам, че има проблеми, които не са съвсем решени през последните 6 месеца, но не сте виновен за това. В други области беше постигнат успех, най-вече по отношение на Западните Балкани, каза Келер и отново призова: "Можете да направите повече по отношение на корупцията"., призова тя.

"Поставихме си 4 основни приоритета и постигнахме успехи по всеки един от тях", заяви в представянето Борисов. Той припомни думите си от преди 6 месеца, когато заяви, че страната ни ще работи по конструктивен и диалогичен начин. "Постигнахме 41 споразумения с ЕП от 105, които наследихме", посочи той. 

Като най-голям успех на Българското европредседателство премиерът посочи вмъкването в дневния ред на ЕС темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани: "Заложихме на това, защото разбираме присъединяването ни към ЕС като условие на по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента докато цяла Европа не бъде обединена".

"Срещата на върха в София на 17 май помогна на Атина и Скопие да разрешат спора за името", констатира Борисов и добави: "Това е исторически момент и постижение, с което всички трябва да се гордеем. Следващата голяма стъпка беше миналата седмица, когато Съветът взе решение кога и как ще започнат преговорите за присъединяване на Република Македония и Албания. Разбира се, споразумението за добросъседство между България и Македония, което даде старта и отворихме темата".

"Заложихме на това, защото разбираме присъединяването им към ЕС като условия за по-доброто развитие и сигурността на цяла Европа. Не може да има мир и просперитет на континента, докато цяла Европа не бъде обединена", отчете той. 

Той се похвали и с възстановяването на диалога с Турция, като добави: "Имаме нулев миграционен натиск. Голямо благодаря за подкрепата, която получихме", заяви Бойко Борисов.

Анкара предвижда минимален диалог с ЕС при председателството на Австрия

След поемането на европредседателството от Австрия Турция не очаква сериозен дневен ред с ротационния председател на Общността, дори и ...

"На срещата в София се договорихме да се осигурят допълнителни средства за свързаност, 11 транспортни проекта за цифрова програма на Блаканите, за енергийна свързаност, за младежите чрез Еразъм +", отчете премиерът Борисов.

Българският премиер отбеляза и, че страната ни регистрира нисък външен дълг, значим банков резерв и нулев финансов дефицит. "Показали сме, че сме лоялен партньор и търпеливи по пътя за членство в еврозоната".

От залата в Страсбург премиерът изказа благодарност на всички технически екипи, преводачи, които са помогнали за успешното представяне на европредседателството.

"Всяка секунда и минута беше удоволствие да работя с българите", заяви от своя страна председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер пред евродепутатите. "Много добре. Прекрасна работа. Благодаря ви за това", обърна се той към българския премиер.

Таяни оцени като успешно българското председателство на Съвета на ЕС

Председателят на Европейския парламент Антонио Таяни оцени днес като успешно завършилото първо българско председателство на Съвета на Е...

Преди изказването му впечатление направи безпрецедентен срив в техническата система за озвучаване в Европейския парламент в Страсбург. Проблемът прекъсна заседанието на евродепутатите и забави изказването на Борисов. Проблемът възникна малко преди председателят на парламента Антонио Таяни да даде думата на българския премиер.

По късно през деня стана ясно, че прекъсването е било заради стачката на преводачите, която тече от средата на юни в ЕП. Последният протест на преводачи е бил преди 20 години. Служителите не протестират за пари а за по-добри условия в които да работят. Броят им през последните години в ЕП е бил намален с 23% от 350 някога, днес те са не повече от 270. Същевременно казват че работата им се е увеличила двойно, тъй като официалните езици в Съюза от 11 вече са 24 след 2002 година.

Преди да влезе в пленарната зала премиерът Бойко Борисов разговаря с председателя на Европейския парламент Антонио Таяни.

"Приоритетите, които заложи Българското председателство, успяха”, каза председателят на ЕП. Той благодари за доброто сътрудничество по време на председателството. "Работихме много успешно лично с теб, твоя екип и министрите", подчерта Таяни пред премиера Борисов.

Борисов предаде председателството на Съвета на ЕС на Себастиан Курц

Премиерът Бойко Борисов предаде председателството на Съвета на ЕС на австрийския канцлер Себастиан Курц. Австрия поема за трети път (1...

"Обещахме в началото на нашето Председателство и това направихме - търсихме консенсус между държавите и институциите, дори и когато имаше големи противоречия", каза от своя страна министър-председателят.

Той изрази увереност, че темата за развитието на страните от Западните Балкани ще остане сред приоритетните политики на ЕП.

"Нашите успехи са и ваши, защото ако не работихме заедно, никога нямаше да се случат", подчерта премиерът. Той акцентира върху важността на проектите за инфраструктурна, транспортна и дигитална свързаност, посочвайки че това ще бъде гарант за сигурността и мира в региона, включително и по темата с миграцията.

*Информацията е обновена

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 8 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  ИДИОТ!
 • Анонимен 8.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Тили си такъв!?Това есно,не е нужно да си признаваш.
  : 0 !
 • Анонимен 7 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Корипция може да има само в държавните слижби и служители.В часния сектор такова животно няма това е бизнес плащане,всяко нещо сии има цена к който го иска може да го има само срещу плащане...в държавните служби всеки лев над определената заплата на служителя за услугата която прави на гражданите и фирмите по точно определен ред и регламент е корупция...
 • Анонимен 6 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Само с приемане на нови закони няма как да има ефективно противодействие срещу корупцията, трябват и работещи институции, които да прилагат тези закони - полиция, спец. служби, прокуратура, съд. Нашите политици точно това не искат да има, защото това ще им пречи на "успешното" управление (демек успешно крадене).
 • Анонимен 5 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Да, Баце! Когато ти и Курнела вкупом отпаднете от дневния ред на Бг! Едни закони наредени на витрина, без да се търси тяхното спазване, не борят корупцията само по себе си! Требе и дупе за да се прилагат!
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Никой не оспорва добрата външна политика и успешното европредседателство на българското правителство. Но те не отменят очевидната необходимост от реформиране на правосъдната ни система и прокуратура от съветски модел. Вече 11 години се правят имитации със псевдозаконови жонгльорства, но нито един крупен мафиот не е зад решетките ! Тива се вижда от всички с невъоръжено око. Когато фактите говорят и виж още ›› боговете мълчат !
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Аз сега чета новини за австрийския премиер как говори в началото на председателството на Австрия. Другото не е важно, но пусто не чух една думичка да обясни как аджеба са се подготвили за председателството, къде са ги настанили, нищичко! Нашите тук се изпотрепаха да се хвалят как ги настанили в НДК, какъв ремонт му хвърлили, как посрещнали гостите с хляб и сол, бъклици вино (да не се изложим пред виж още ›› чужденците), при австрийците това не го виждам някак. Ама хич никак, толкова ли са скромни, да не се похвалят? Или по-скоро не са ганьовци като нашите да викат "Ей, що свят съм изръшнал, начи това Турну Мъгуреле, това Плоещ...". И да се бият по гърдите като Тарзан с викове: "Булгар! Булгар!".
  : 2 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Надявай се, по-скоро ти ще отпаднеш, в най-скоро време! Краде ти се, иска ти се да крадеш необезпокоявано от никого, затова искаш да отпадне корупцията. Няма държава в която да няма корупция, и доколкото ми се струва, тя не е отпаднала в никой дневен ред на никоя държава. Ако тук я премахнем от нашия дневен ред, това означава, да можем да си крадем както си искаме без никой да ни контролира нали т виж още ›› ова искате? Е няма да стане. В Уикипедия например има цяла статия за развитието на сенчестата икономика в Германия за периода от 1975 г. (Западна Германия) до 2015 г.! И със сигурност тя не е "отпаднала" от дневния ред и на Ангела Меркел, нека Бойко да попита своята колежка да му обясни, отпаднала ли им е корупцията там? Един пример: През 2007 г. немската компания Сименс е осъдена за корупция спрямо италианската Енел Пауър. Защото са дали три и половина милиона евро "под масата" за да спечелят търг за 200 милиона! Ха кажи че там им е "отпаднала темата за корупцията"!
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Надай се, надай се, по-скоро ти ще отпаднеш, те в ЕС не са толкова прости колкото ги мислиш, че да се вържат на имитациите на реформи, които правите.
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Буахахахаха е как няма да отпадне бате Боци бе!!? Ти направи 4 млрд. да му мислим ние будалите дето слугуваме за смешни заплати.
Нагоре