Brexit без сделка: Как се готвят най-големите в Европа

5291
Brexit без сделка: Как се готвят най-големите в Европа
Снимка: iStock

Вероятността Великобритания да напусне ЕС без сделка става все по-голяма, откакто Борис Джонсън пое премиерския пост на Обединеното кралство. Това със сигурност ще доведе до много проблеми, някои от които дори непредвидими преди такова напускане да стане факт. Ето обаче какво правят Европейският съюз и някои държавите в него, за да се подготвят.

Европейска комисия

През април Европейската комисия представи план при липса сделка. Това обхваща основни договорености за автомобилните превозвачи, полетите и финансовите услуги.

Комисията повтори, че тези договорености няма да повторят условията за членство в ЕС, и заяви, че "ще трябва незабавно да прилага своите правила и тарифи на своите граници", тъй като Обединеното кралство ще се превърне в "трета страна без никакви преходни договорености". В документа обаче не се споменава какво ще се случи с ирландската граница.

ЕК има уебсайт, който съдържа връзки със съвети към всички страни-членки на ЕС. Ето обобщения на мерките, предприети от някои от тях.

Германия

Германското правителство има специален кабинет по Brexit, ръководен от канцлера Ангела Меркел. В него се казва, че е добре подготвен за всички евентуални ситуации.

Зад кулисите Германия се готви за Brexit без сделка, която включва набиране на 900 допълнителни митнически служители. В областта на социалното осигуряване, данъчните въпроси и финансовите услуги германското правителство инициира ново законодателство с цел създаване на правна сигурност, ако няма сделка. Но правителството казва, че най-големият му приоритет е защитата на интересите на гражданите от двете страни на Ламанша.

Меркел за Brexit: Европа няма планове да обсъжда отново постигнатите споразумения

"Европа се придържа към обща позиция относно процеса на излизане на Великобритания от Общността; няма планове да обсъжда отново постигн...

В случай, че няма сделка, правителството ще даде на британските граждани, които живеят в Германия, първоначален период от девет месеца, през който правата им да живеят и работят там няма да се променят. Те обаче ще трябва да кандидатстват за разрешения за пребиваване през този период.

Няма официални публично достъпни прогнози за потенциалното въздействие на Brexit без сделка върху германската икономика.

Германия вече е изложена на риск от рецесия, след като последните данни показват, че икономиката се е свила с 0,1% между април и юни.

Франция

Френската митническа служба се подготвя за Brexit от известно време и планира да наеме 700 допълнителни служители до края на 2020 г.

ЕС отхвърля плана на Борис Джонсън за ирландската граница

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви, че дотогава, докогато британският премиер Борис Джонсън не предлага "реалистични ...

Франция харчи 50 млн. евро за разширяване на пристанищната инфраструктура за назначаване на допълнителни длъжностни лица и митнически проверки. Френското правителство казва, че информационната система, която ще позволи на камионите лесно да преминат границата, е готова - провеждат се програми за обучение на нови служители и се активизира информационната кампания за всички заинтересовани предприятия.

Ако няма сделка, ще са необходими нови гранични инспекционни пунктове, за да се проверяват храната, растенията и живите животни. Франция планира допълнителни 300 служители за тези проверки, като 110 от тях вече са наети, а 75 са насрочени за наемане през септември.

Седем нови гранични пункта бяха одобрени от Европейската комисия на 11 април 2019 г. в подготовка за новите проверки.

Френското правителство подчертава, че макар да прави всичко възможно, за да се подготви, не очаква търговията да бъде толкова гладка, както сега.

Френският парламент прие закон през януари, за да даде на правителството правомощието да въвежда нови мерки чрез спешни постановления, за да се справи с Brexit без сделка. Законът обхваща, наред с други неща, правата на граждани на Обединеното кралство, които живеят и работят във Франция.

Борис Джонсън се надява на компромис от Германия и Франция за Brexit

Британският министър-председател Борис Джонсън призова днес Германия и Франция да направят компромис за Brexit. Той предупреди, че Вели...

Допълнителни съвети за граждани и компании са достъпни на уебсайта на френското правителство.

Ирландия

Ясно е, че Brexit без сделка би породил сериозни въпроси за ирландската икономика. Изследване, поръчано през 2018 година, показа, че каквато и да е сделка ще намали растежа поне със 7% до 2030 година в сравнение със сценарий, при който Великобритания остава в ЕС.

През юни 2019 година правителството на Ирландия прецени, че Brexit без сделка може да струва 55 000 работни места в Ирландия в рамките на две години и още 30 000 в по-дългосрочен план.

Източник: BBC; Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Чувство на несигурност: Руснаците отмениха парада в Крим за 9 май

За първи път: Украинските ВВС унищожиха руски бомбардировач Ту-22М3 (ВИДЕО и СНИМКИ)

Наченки на истерия в Русия: Кръгът "Тръмп" иска Украйна да спечели (ВИДЕО)

След поредната руска атака: Жертви в Днепропетровск, включително деца (ВИДЕО и СНИМКИ)

Руски стратегически бомбардировач се разби в Ставропол (ВИДЕО)

ЕС и Великобритания преговарят за по-лесно движение на хора

Нова нощ, нова руска атака с дронове и ракети срещу Украйна (ВИДЕО)

Кипър регистрира пореден ръст на броя на туристите

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ": Промени ли Тръмп позицията си?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа