Британска медия: Арестуваните за руски шпионаж българи са свързани с "Възраждане"

12517
Британска медия: Арестуваните за руски шпионаж българи са свързани с "Възраждане"
Снимка: БГНЕС

Тримата българи, които бяха арестувани и обвинени във Великобритания в подозрение за шпионаж в полза на Русия, са разследвани и у нас. Причината - опасения, че са били част от прокремълска мрежа и може да са се опитали да се намесят във вота на българските емигранти, пише британският вестник „Телегаф“.

ОЩЕ: Софийската прокуратура разследва шпионаж на задържаните във Великобритания българи

"Възраждане" излезе с позиция на 17 август, в която отрича да има общо със задържаните.

Източници на изданието от София заявяват, че има подозрения, че двама от задържаните българи може да са имали връзки с проруската партия "Възраждане".

Прокурорите в София, които работят съвместно с българското звено за борба с шпионажа, проучват дейността на Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, които бяха задържани в Лондон и Норфолк през февруари по подозрение в шпионаж в полза на Русия.

Следователи от българската избирателна комисия също са започнали разследване във връзка с предположения, че триото може да се е опитало да повлияе на изборите сред българите в Обединеното кралство, пише вестник "Телеграф", цитиран от БГНЕС.

Защо бяха задържани тримата българи?

Русев, 45-годишен технологичен предприемач, беше арестуван в къща за гости в Грейт Ярмът, на брега на Норфолк, а 41-годишният Джамбазов и 32-годишната Иванова бяха задържани в дома им в Хароу, северозападен Лондон.

ОЩЕ: "Гардиън": Задържаните БГ шпиони са част от нов подход на Путин за шпионаж

Първоначално те бяха задържани по подозрение в престъпления по Закона за служебната тайна, но впоследствие им бяха повдигнати обвинения за притежание на фалшиви паспорти и други документи.

В България обаче има опасения, че предполагаемата им дейност не се ограничава само до Обединеното кралство, където те живеят от около десетилетие. Прокуратурата потвърди, че е започнала разследване за шпионаж съвместно с българското разузнаване.

Източници в София, цитирани от "Телеграф", предполагат, че разследването е съсредоточено върху твърденията, че тримата са били част от международна мрежа, натоварена със задачата да следи антикремълски фигури, включително журналисти, в цяла Европа. За Джамбазов и Иванова се предполага, че са работили и с българската избирателна комисия в Ийлинг, Западен Лондон, като са помагали на емигранти да гласуват на националните избори.

Росица Матева от Централната избирателна комисия заяви, че работи по установяване на това дали се откриват връзки с конкретни политически партии.

Как са се внедрили заподозрените?

И тримата арестувани са във Великобритания от повече от десетилетие и са били добре асимилирани в българската общност в Лондон. Джамбазов и Иванова са помагали за управлението на социална мрежа, предлагаща съвети и подкрепа на български емигранти, живеещи във Великобритания.

Приятел на Иванова твърди, че през декември миналата година, два месеца преди ареста ѝ, тя напълно е изчезнала от полезрението и е спряла да отговаря през всички форми на комуникация, включително социални мрежи.

ОЩЕ: Задържаните ни сънародници във Великобритания са преследвали Христо Грозев

Преди ареста си тя е работила като лаборант във фирма "The Doctors Laboratory", базирана в централен Лондон. Говорител на фирмата заяви пред „Телеграф“: "Можем да потвърдим, че споменатото лице е било наето от фирмата в миналото. По време на наемането на работа е била предприета строга проверка в съответствие с политиката на компанията. Тъй като става въпрос за полицейско дело, фирмата няма да прави допълнителни коментари".

Триото е обвинено, че е притежавало 19 фалшиви документа с "неправомерни данни", включително паспорти, лични карти и документи за Обединеното кралство, България, Италия, Испания, Франция, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Тримата българи се явиха в Олд Бейли на 31 юли и бяха задържани под стража, но все още не са направили изявления.

ОЩЕ: Асен Генов твърди, че Грозев не е подал сигнал срещу българите, обвинени в шпионаж

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Съпруга на руски политик планирала да осинови отвлечено украинско момче, изоставила го заради болест

Русия почти не ползва Кримския мост за военни доставки: Украински данни

Първи член на британското кралско семейство е в Украйна от началото на войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Най-голямата финландска авиокомпания отменя полети заради заглушения от Русия GPS

Жертви и ранени след пореден руски удар в Харков

Пак мощен пожар в Подмосковието (ВИДЕО)

Естония няма да експулсира 6500 украински мъже с изтекли паспорти

Идеологът на Путин получи трибуна от Тъкър Карлсън, подобно на диктатора (ВИДЕО)

Нападение с ATACMS в Крим, расте броят на жертвите в Одеса (СНИМКИ)

Украйна тръгва на война с Европа, ако Путин я завладее: Предупреждение от Полша (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа