Британският парламент ще решава за Brexit до 21 януари

1784
Британският парламент ще решава за Brexit до 21 януари
Снимка: Getty images/Guliver

Британският премиер Тереза Мей ще насрочи дата за гласуване на сделката по Brexit в британския парламент до 21 януари, заяви нейният говорител, след като първоначалното гласуване беше отложено поради липса на подкрепа.

"Правителството ще насрочи връщането на въпроса за обсъждане до 21 януари", заяви говорителят на Мей.

Британският парламент с извънредно заседание срещу Мей

Британският парламент ще проведе извънредно заседание днес (11 декември) във връзка с решението на премиера Тереза Мей да отложи за нео...

Припомняме, че Тереза Мей обяви вчера (10 декември), че отлага гласуването в парламента на споразумението за развода на Лондон с Брюксел. Същевременно Мей допълни обаче, че е изслушала опасенията на критиците. "Сделката ще бъде отхвърлена със значителна разлика, затова ще отложим гласуването", посочи Мей пред британския парламент в извънредно изявление. Речта ѝ обаче бе прекъсвана неколкократно от смях и възгласи от страна на депутатите. Британският премиер обясни, че отлага гласуването, защото в следващите няколко дни ще опита да убеди парламента, че е договорила най-доброто що се отнася до границата между Ирландия и Северна Ирландия и защото ще говори пред Европейския съвет в опит да му представи опасенията на британските депутати по проектоспоразумението за Brexit.

Припомняме още, че съгласно проектоспоразумението ще има обща евро-британска митническа зона, която ще е в сила през транзитния период след излизането на Великобритания от ЕС докато не бъде оформено търговско споразумение между двете страни. Това означава, че мита ще има само за рибни продукти и морски продукти. Мей категорично отхвърли възможностите да има Brexit без споразумение или нов референдум дали въобще да има Brexit.

Коментари

В свой анализ за изданието Politico, Пол Тейлър е категоричен, че Великобритания не може да излезе от ЕС без да се съобрази с ЕС. Той смята, че всяка фракция, която се противопоставя на споразумението, иска нещо различно. Никой член на парламента, който гласува против сделката, не може да знае какъв ще бъде резултатът от техния вот. Дори и най-мъдрите анализатори на британската политическа система се ограничават до хипотези.

Тереза Мей отрече, че ще отлага гласуването за Brexit

Говорител от "Даунинг стрийт" 10 категорично отхвърли появилите се в медиите спекулации, че Тереза Мей може да отложи насрочения за 11...

По ирония на съдбата, опонентите на Brexit в управляващата Консервативна партия, водени от бившия главен прокурор Доминик Грийв, първо поискаха от парламента да бъде позволено да се направи нещо повече, отколкото просто да вземе под внимание или да подпечата споразумение за раздяла. Те настояват за правото да се измени предложението на правителството чрез гласуване, преди да бъде представено пред Европейския парламент. Но сега на ход са привържениците на твърд Brexit, които са готови да използват така наречения смислен вот, за да отхвърлят едно споразумение, което е наложило унизително капитулация и би оставило Великобритания като "васал" на Брюксел за потенциално неопределено време, пише Тейлър. И заключва:

"Ако Великобритания реши да прекрати свободното движение на хора от ЕС, тя не може да остане на единния пазар или да се присъедини към Европейското икономическо пространство като Норвегия. Ако иска да сключва собствени търговски споразумения с трети страни, тя не може да остане в митническия съюз. Ако избере да определи свои собствени регулативни норми, които се различават от нормите на ЕС, то не би могло да очаква безпроблемна търговия и неограничен достъп до континенталния пазар. Реалността е, че ти се присъединяваш към ЕС по условията на ЕС и напускаш ЕС по условията на ЕС. Единственият "смислен" вариант е парламентът да не си вири носа и да гласува за недостатъчно оптималната сделка за ограничаване на щетите на Тереза Мей и да гарантира, че споразумението ще претвори в практиката тази сделка на 29 март".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа