Брюксел недоумява - знаете ли какво искате, британци?

2483
Брюксел недоумява - знаете ли какво искате, британци?
Снимка: Getty Images/Guliver

Докога ще бъде отложен Brexit и защо? Тези въпроси бяха поставени както от Брюксел, така и в британския парламент, след като той хем не подкрепи новото споразумение с ЕС за излизане на Великобритания, хем поиска някакво споразумение.

"Не е достатъчно да се гласува за изключване на Брекзит без сделка", каза говорител на Европейската комисия, цитиран от BBC, веднага след снощния вот на британския парламент да няма твърд Brexit.

Данаил Кирилов: ЦИК може да се справи с изборите и при Brexit

"За образуването на секции за гласуване извън България няма никаква промяна в режима, установен и приет през 2016 г.", подчерта председ...

"Има само два начина за излизане от Европейския съюз - без сделка за условията на раздяла и със сделка. ЕС е подготвен и за двата. Отбелязахме какво се случи в Лондон днес, но да премахнеш опцията "Brexit без сделка" не е достатъчно. Трябва също така да договориш сделка", каза още говорителят, предаде БГНЕС.

"Вече постигнахме разбирателство с министър-председателя на Великобритания и Европейският съюз е готов да го подпише", напомни говорителят на ЕК.

Същевременно главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние беше още по-категоричен - преговорите с Лондон са приключили окончателно.

"Няма да има повече разяснения по споразумението за оттегляне. Ако Великобритания поиска отлагане на Brexit, веднага изниква въпроса "Защо?", каза Барние след вота в британския парламент.

Борисов: Сега трябва да сме готови на сценарий сделка да няма

"ЕС положи много усилия и време по сделката за излизане на Великобритания и си свърши работата. Сега трябва да сме готови на сценарий с...

Днес, 14 март, британския парламент ще гласува дали да бъде поискано от Европейския съюз отлагане на излизането на Великобритания, предвидено за 29 март. Точно затова Барние коментира: "Европейските лидери и Европейския съюз ще попитат - защо ви е нужно удължаване на срока? Нов референдум за излизане ли ще организирате? Предсрочни избори ли ще има? Британското правителство ще трябва да отговори на този въпрос".

Междувременно в британския вестник Daily Telegraph се появи новина, че правителството на Тереза Мей е обсъждало вариант за отлагане на Brexit за срок от до 2 години! Според изданието Brexit ще бъде отложен поне до 30 юни, ако Тереза Мей все пак успее да убеди депутатите от Камарата на общините да подкрепят новото споразумение, постигнато с Брюксел, през следващата седмица. Припомняме, че Мей предложи да има ново гласуване по темата на 20 март. Ако споразумението за Brexit бъде отхвърлено за трети път, тогава оттеглянето от ЕС ще бъде отложено за "по-дълъг" период, предупреди британският премиер.

Daily Telegraph отбелязва, че Мей е загубила контрол над ситуацията и над Консервативната партия, на която тя е лидер. Факт е, че 18 членове на правителството нарушиха партийната дисциплина, като отказаха да гласуват против предложението веднъж и завинаги да блокират възможността за твърд Brexit, пише Агенция "Фокус".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Даваш си живота за Путин в Украйна, крадат ти дори тоалетната чиния (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа