Брюксел обмисля действия срещу Унгария

3527
Брюксел обмисля действия срещу Унгария
Допълнително напрежение създаде и новата конституция на страната

Брюксел за пореден път разкритикува остро Унгария заради приетите от парламента й спорни промени в законодателството. ЕК обмисля да изпрати официално предупреждение до Будапеща, за да гарантира, че унгарският закон не нарушава европейските договори, съобщи говорителят на институцията Оливие Бейли.

Той уточни, че ако Брюксел изпрати писмо с официално предупреждение до държава членка, страната разполага с два месеца, за да изясни позицията си. В случай, че след това Еврокомисията прецени, че отговорът не е адекватен, тя може да изпрати т. нар. мотивирано становище, в което да каже, че законодателството противоречи на договорите на ЕС и да поиска промяна в него през следващите два месеца.

ЕК не изключва наказателна процедура срещу Унгария

Европейската комисия не изключва възможността да започне наказателна процедура срещу Унгария, ако приетите законодателни промени в стра...

Ако държавата членка все пак не направи необходимите промени, Брюксел може да постави въпроса пред Съда на ЕС и да поиска от него да осъди държавата за незачитане на европейското законодателство. Възможно е на страната нарушител да бъде наложено и финансово наказание.

Европейската комисия планира да реши през следващите дни дали да предприеме действия срещу спорното ново законодателство на Унгария, заяви говорителят на институцията Оливие Бейли. Повод за изказването му беше одобреният от унгарския парламент миналата седмица закон за централната банка, който поставя под въпрос нейната независимост. По силата на въведените промени се увеличава влиянието на правителството на консерватора Виктор Орбан върху финансовата институция.

Допълнително напрежение създаде и новата конституция на страната, която предизвика протестите на десетки хиляди унгарци миналата седмица. Брюксел многокатно изказа тревогата си за новия закон и за съвместимостта му с европейското законодателство.

Бейли съобщи, че Еврокомисията вече е изпратила писма до Будапеща, изразявайки безпокойството си, и ще реши какви действия да предприеме в бъдеще. Европейските комисари ще вземат решение кога и дали е имало нарушение, и разбира се, Брюксел ще действа, за да гарантира, че унгарският закон не нарушава европейските договори, посочи говорителят.

Вятър на промяната в Унгария на Орбан

Въпреки че е критикуван зад граница, унгарският премиер Виктор Орбан, остана силен у дома, но размерът и гневът на скорошните протести ...

Брюксел не за първи път атакува Будапеща заради законодателни промени, които не са в съгласие с нормите на ЕС. В края на декември конституционният съд на Унгария отмени няколко части от спорния нов медиен закон на основание, че нарушават свободата на пресата и отмени няколко законодателни поправки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа