Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

България отново последна по стандарт на живот в Евросъюза

17 декември 2021, 05:00 часа • 2135 прочитания

През последните три години всички страни в Европа са повишили стандарта на живот, включително и България. Само че страната ни продължава да е на опашката, при това без вечния ѝ спътник в негативните класации - Румъния, която е дръпнала напред с цели 7 позиции и населението ѝ има по-висок стандарт от този в Естония и Гърция. Това показват данни на Евростат за фактическото индивидуално потребление, цитирани от 24 часа.

Показателят е нов, измерва се от 2018 година насам и съдържа данни за реалното потребление на стоки и услуги в дадена страна, независимо дали са платени от домакинствата, държавата или нетърговски организации. Така се избягват изкривяванията от това, че в отделните страни някои услуги като образователните и здравните са организирани по различен начин.

В България фактическото потребление се е подобрило за последните три години, тъй като преди е било 57% от средното за ЕС, докато сега е 61%. Но в Румъния процентът се покачва от 74 на 80 на сто. В Люксембург показателят е с 45% над средноевропейския, а в Германия - с 24%. За Люксембург обаче обяснението е, че в тази миниатюрна държава има много работещи от други страни, които увеличават БВП, а в същото време не участват при изчисляването на брутния вътрешен продукт на глава от населението. Последното е един от елементите за показателя “фактическо потребление”.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес