Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Чехия смени директора на института, произвеждал газ от семейството на "Новичок"

15 май 2018, 08:08 часа • 1755 прочитания

Карла Шлехтова, която е министър на отбраната на Чехия, освободи от длъжност директора на военноизследователския институт на чешката армия в град Бърно, в който е тестван нервно-паралитичния газ А320 - част от семейството отрови "Новичок".

Бохуслав Шафарж ще остане служител в института. На сайта на чешкото военно министерство, където е публикувана тази информация, не се съобщават причините.

Институтът ще бъде оглавен временно от настоящия заместник-директор Йозеф Грънчиржик.

В началото на месеца стана известно, че нервно-паралитичен газ от семейството на "Новичок", с който бе извършен нашумелия опит за убийство на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия във Великобритания, се е произвеждал и складирал в незначително количество в Чехия. Това обяви самият президент на страната Милош Земан като повод за това станаха твърденията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, че "Новичок" би могъл да е произведен в Чехия и страната има технически възможности за това.

"През ноември миналата година, в научно-изследователския институт на Министерството на отбраната в град Бърно е бил тестван нервно-паралитичният газ A320. Количеството му е било много малко. След тестовете той е унищожен", каза Земан. Според чешкото военно разузнаване тази отрова се отнася към семейството на "Новичок".

В същото време държавният глава на Чехия не видя нищо осъдително в това, че вещество от това семейство се произвежда в Чехия. "Имаме прекрасни части за противохимическа защита и те трябва да изучават отровите, за да им противодействат", каза тогава президентът.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес