Цинизъм в Гърция. А преди бяха гостоприемни...

5229
Цинизъм в Гърция. А преди бяха гостоприемни...
Снимка: iStock

Как се появи този цинизъм в Гърция - една толкова гостоприемна страна с дълга история на имиграция, пита авторката Ксения Куланаки. "Какво стои между онази емблематична снимка от 2015 г. на три баби от Лесбос, хранещи дете на бежанци и показваща отношението на гръцкото общество в пика на бежанската криза, и сегашното гръцко безразличие към корабите с мигранти?", пита НЦЦ.

Изданието припомня, че на 13 юни в продължение на близо 24 часа властите не са оказали помощ на рибарския кораб със 750 мигранти на борда, докато той не е започнал да потъва. Сред неизяснените аспекти на случая са и твърденията на бреговата охрана, че не разполага с видеозапис на инцидента.

Новото гръцко правителство полага клетва

Членовете на новото гръцко правителство ще положат клетва във вторник на церемония, ръководена от гръцкия президент Катерина Сакеларопу...

След инцидента международната правозащитна организация "Амнести интернешънъл" заяви следното: "Макар спешно да е необходимо разследване за изясняване на обстоятелствата около инцидента, тази трагедия е само последната в една дълга поредица корабокрушения в Гърция и цяла Европа, които са напълно предотвратими. Днес семействата скърбят за своите близки, а други търсят тези, с които не могат да се свържат. Европейските политици можеха да предотвратят това, като създадат безопасни и законни начини за пристигане на хора в Европа. Това е единственият начин да се избегнати подобни често случващи се трагедии."

"Най-голямото мигрантско гробище в Европа"

Швейцарското издание разказва още, че едно гръцко пристанище посреща чуждестранните гости под следния лозунг: "Туристи, наслаждавайте се на вашия круиз в най-голямото мигрантско гробище в Европа". Хотелиерите в страната са обезпокоени дали последното смъртоносно корабокрушение ще дискредитира туристическата индустрия в региона и дали летният сезон няма да бъде засегнат, пише "Нойе Цюрхер Цайтунг ам Зонтаг".

Неделното издание на НЦЦ припомня и че премиерът Кириакос Мицотакис, който спечели изборите в неделя, многократно е бил обвиняван, че връща обратно мигранти.

Споразумението между ЕС и Турция от 2016 г. позволи на Анкара и президента Реджеп Тайип Ердоган да използват мигрантите като средство за изнудване на ЕС, а Гърция не спечели нищо от проблема с миграцията: "Ако допуска мигранти в Европа е критикувана за това, че не пази надеждно своите граници, а ако ги връща обратно рискува да я обвинят в нарушение на човешките права", четем по-нататък в статията.

Самолет по-евтин от ферибот в Гърция?

Туристите, които планират лятна почивка на остров в Гърция, е добре да сравнят цените на фериботите и самолетния билет. Транспортните р...

Съучастник ли е ЕС в драмата с мигрантите?

Гърците са ядосани на Европа, защото вярват, че тя е прехвърлила тежестта изцяло върху Гърция и други държави от първа линия, обяснява авторката Куланаки. "Предполага се, че страна с 10-милионно население трябва да се справи с един проблем, с който целият ЕС не може да се справи", пише още тя. Същевременно през март 2020 г. председателката на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обяви Гърция за "щит на Европа". А европейският Север очаква бреговата охрана и Фронтекс да блокират пътя на лодките, опитващи се да влязат на европейска територия.

"В моята страна има усещането, че германците си подбират кои мигранти да приемат", обяснява Ксения Куланаки. Чрез Дъблинското споразумение те отсяват онези, които не отговарят на критериите за лесна интеграция, на нуждите на трудовия пазар и решаването на демографските проблеми - такива подозрения имат гърците, пише авторката.

"Обвиняват ме, че мразя страната си"

След осъждането на неонацистката партия "Златна зора" през есента на 2020 г., другите политически участници се опитаха да разберат и привлекат на своя страна нейните привърженици. По този начин нетолерантната и расистка реторика се разпространи в целия политически спектър на страната и медиите, посочва Куланаки, която работи в гръцкия всекидневник "Катимерини".

Ясен е съставът на новото гръцко правителство

Съставът на новото гръцко правителство беше обявен от правителствения говорител Павлос Маринакис, след като по обяд Кириакос Мицотакис ...

Накрая на публикацията тя уточнява, че никога не би написала подобен коментар за вестник в своята страна. "В Гърция ме обвиняват, че мразя страната си, защото често виня правителството за провалената имиграционна политика", пише тя. "Но понеже тук се обръщам към европейска аудитория, усещам, че е мой дълг да обясня гръцката чувствителност и притеснения, както и европейското съучастие в невъобразимата трагедия край Пилос, всички подобни катастрофи от миналото, както и онези, които тепърва предстоят."

 

Източник: Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

"Той няма да спре геноцида": Призив за арест на Нетаняху от Международния наказателен съд

Ирак с призив: Мисията на ООН да се изтегли незабавно

Руският пробив в Харковска област: Актуални новини и оценки за руските цели (ВИДЕА)

Пожар на товарен влак в Русия (ВИДЕО)

Зеленски: Тежките боеве с руските войски продължават по цялата фронтова линия

Беларус строи военна база до границата с Украйна: Тук ли ще се съхраняват руските ядрени оръжия?

Украйна си връща на Путин: Взриви петролна база в Луганск, Курск и Белгород са под обстрел (ВИДЕО)

Германия предложи на Канада военно сътрудничество в Далечния север

76-годишен припадна във виенска катедрала, спуснаха го с въжета

Принц Уилям: Кейт се чувства добре (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com