"Да не играем по правилата": Навалная с три предложения към ЕС за "Русия на бъдещето" (ВИДЕО)

6974
"Да не играем по правилата": Навалная с три предложения към ЕС за "Русия на бъдещето" (ВИДЕО)
Снимка: Instagram/yulia_navalnaya

Дни след смъртта на Алексей Навални в колонията "Полярния вълк" съпругата на лидера на руската опозиция Юлия Навалная се обърна към руснаците от Брюксел. По време на заседанието на Съвета на ЕС по външни работи на 19 февруари тя призова европейските власти да не признават резултатите от предстоящите президентски избори в Русия, които, така или иначе, са предрешени в полза на диктатора Владимир Путин.

Навалная поиска ЕС да засили санкциите срещу елита на руския президент, а също обвини Владимир Путин, че е убил основния си политически опонент.

Още: "Обичам те": Първи думи на жената на Навални след смъртта му (СНИМКИ)

"Путин уби най-близкия ми човек. Да спрем да играем по правилата"

Съпругата на Алексей Навални се обърна към върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Жозеп Борел. "Истината е, че преди три дни Владимир Путин уби съпруга ми Алексей Навални. Той уби най-близкия ми човек, бащата на децата ми. Той уби част от сърцето и душата ми. Някъде в далечен сибирски затвор, отвъд Полярния кръг, във вечната зима. Путин не просто уби Алексей Навални. Той се опита да унищожи и надеждите на милиони руснаци. Той уби един символ на устойчивост, смелост и съпротива. Трагичните събития през последните три години се развиха пред очите на целия свят, пред нашите очи. Не мога да кажа, че не сте видели всичко това, отвърнали сте се или сте били безразлични. Не, вие публикувахте изявления, казахте правилните неща. И аз съм ви много благодарна за това.

Представители на Европейския съюз присъстваха на съдебните заседания на Алексей. Европейската дипломация подкрепи политическите затворници в Русия. Това бяха силни и важни изявления, в които се споменаваха червените линии, които Путин не може да премине. Но, за съжаление, това не беше достатъчно. Путин живее в друг свят. Той не се интересува от червените линии. Колко още червени линии трябва да бъдат очертани с кръв?", попита Навалная, цитирана от "Медуза".

Още: След смъртта на Навални: Джо Байдън обмисля нови санкции срещу Русия

"Дъщеря ми Дария говори в Европейския парламент преди две години. Тя получи наградата "Сахаров" от името на баща си и каза, цитирам: "Годините на флирт с Путин го накараха да разбере, че за да повиши рейтинга си, може да започне война". Това беше казано през декември 2021 г., два месеца преди войната. По онова време Дария е била само на 20 години, но всичко вече ѝ е било ясно. Путин наистина е започнал войната. Путин уби съпруга ми, бащата на Дария. Путин доказа, че няма за какво да се преговаря. Той не разбира езика на дипломацията и не признава никакви правила на играта. Така че може би трябва да спрем да играем по правилата?", попита реторично съпругата на Навални.

Според нея - "вместо да правим изявления, трябва да действаме, да не обещаваме невъзможното и да не обсъждаме нещо в продължение на години".

Още: Властта в Русия е една и съща от Петър I, Навални нямаше да я пробие: Проф. Румен Кънчев

Навалная: Русия може да е страна, където политиката се решава с честни избори, а не в затворите

"Съпругът ми беше герой и умря като герой, който се е борил за свободата. Той беше и талантлив политик. Участваше в изборите. Формулираше идеи за по-добро бъдеще на страната ни, като вдъхновяваше милиони хора. Създаде силна политическа организация - Фондация за борба с корупцията. Организацията няма да изчезне никъде, хората няма да изчезнат никъде, а идеите също няма да изчезнат. Защото една идея не може да бъде измъчвана в затвора. И една идея не може да бъде отровена с "Новичок"", заяви Навалная.

Днес се обърнах към поддръжниците на Алексей с послание. В него се казва, че ще продължа работата му. Ще направя всичко възможно невъобразимата саможертва на Алексей да не остане напразна. А това може да се постигне само по един начин - да се гарантира, че неговата идея ще възтържествува", каза още съпругата на Навални, която от Twitter профила на своя покоен съпруг отправи видеопослание към руснаците. Нейният акаунт в социалната мрежа пък беше блокиран след това - не е ясно поради какви причини. Той беше възстановен около час по-късно.

Още: Близките на Навални няма да имат достъп до тялото му поне още две седмици (ВИДЕО)

"Каква е тази идея? Всичко е много просто. Става дума за това, че Русия може да бъде нормална европейска държава. Такава, каквато е и вашата. Мирна, демократична. Страна, в която политическите конфликти се решават чрез честни избори, а не в затворите. Не с отрови или куршуми. Разбирам, че това може да ви се стори скучно, защото вие вече имате всичко и го приемате за даденост, но хората в Русия нямат това. Путин открадна всичко това. Открадна го заедно с парите от продажбата на нефт и газ, заедно с надеждата за бъдещето, заедно със свободата. Ще продължа работата на Алексей Навални. Русия - свободна, мирна, щастлива... същата тази красива Русия на бъдещето, за която мечтаеше моят съпруг. Ние се нуждаем от нея повече от всякога. Точно такава, каквато си я представяше Алексей Навални. Пълна с достойнство, справедливост и любов. За мен е важно да се обърна към представителите на всички европейски държави, защото нашата "Красива Русия на бъдещето" е европейска страна", каза Навалная.

"Путин не е Русия. Русия не е Путин. Днес десетки хиляди хора в цялата страна поднасят цветя на спонтанните паметници. Те са бити и задържани от полицията, но не се отказват. Това е Русия. Русия на Алексей Навални. И аз представям своите предложения от името на Русия на Алексей Навални", добави тя.

Още: След съвещание в Кремъл: Украинското разузнаване разкри кого ще премахне Москва след Навални

Предложенията на Навалная към ЕС

"Първо. Путин уби съпруга ми точно един месец преди така наречените избори. Тези избори са фалшиви, но Путин все още се нуждае от тях. За пропаганда. Той иска целият свят да повярва, че всички в Русия го подкрепят и му се възхищават. Не вярвайте на тази пропаганда. Не признавайте тези избори", призова съпругата на Алексей Навални.

"Президент, който е убил основния си политически опонент, не може да бъде легитимен по дефиниция. Въведете санкции. Накажете така наречените му "доверени лица" - те са около 500 - знаменитости, певци и актьори, които агитират за Путин, подкрепят го и помагат на убийствения му режим да оцелее. Ако толкова много обичат Путин, защо имат къщи и вили в Европа? Децата и съпругите им също са тук", добави тя.

Още: След смъртта на Навални: Путин награди зам.-шефа на затворническата служба

"Второ. Основата на режима на Путин е корупцията. Самият Путин може би е най-богатият човек в света. Всички негови приятели са милиардери и всички те се възползват от това, което Европа смята за своя сила - върховенството на закона. Да, вие наложихте санкции на някои от тях, но милиардерите не пострадаха особено. Те наеха най-добрите адвокати и прехвърлиха всичко, което притежаваха, на членове на семействата си и на приятели. То вече не им принадлежи и следователно не може да бъде конфискувано. Звучи неправилно, нали? Вилата на бившата съпруга на Владимир Путин Людмила в Биариц, купена с пари от корупция, все още не е конфискувана. Приятелите на Путин просто ви се смеят.

Ако законът не позволява военнопрестъпниците и убийците да бъдат наказвани, значи нещо не е наред с него. Той трябва да бъде променен. Колегите на Алексей от Фонда за борба с корупцията разследват корупцията в обкръжението на Путин вече 12 години. Те могат да помогнат. Те знаят кой, къде, кога и как е откраднал милиарди от руския народ и къде ги крият. Свържете се с тях за помощ. Създайте специален орган, който ще разследва неформалните връзки, движението на парите и техните истински собственици. Нека накараме приятелите на Путин наистина да страдат и да си платят за всичко. За престъпленията, за страданията, за ужасната агресивна война, която започнаха срещу Украйна", продължи с предложенията към ЕС Навалная.

"Трето. Това е много важно. Винаги правете разлика между Путин и Русия. Хората, които бягат от война и диктатура, не са ваши врагове. Те се нуждаят от съчувствие и защита. Те не трябва да бъдат наказвани, трябва да им се помага. Необходим е механизъм. Именно тези хора един ден ще станат част от красивата Русия на бъдещето. Те искат да помогнат на Русия да се превърне в нормална държава, за да могат по-скоро да се върнат у дома, и вие също трябва да им помогнете за това.

И още нещо. Докато говорим, тялото на Алексей все още не е върнато на майка му. Престъпниците прикриват следите си. Не им позволявайте да се измъкнат отново. Ние няма да се предадем и ще продължим да се борим. Вашата подкрепа е много важна за нас", завърши речта си Навалная.

Още: Майката на Навални с лично и сърцераздирателно обръщение към Путин (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германски депутати поискаха НАТО да сваля дронове над Украйна

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа