Defence News: Експанзионистичният Запад е този, който предизвиква безпокойство

5812
Defence News:  Експанзионистичният Запад е този, който предизвиква безпокойство
Снимка: Gettyimages

Западните медии до такава степен са вглъбени в Русия, че това вбесява колегите им в Москва. Това пише в свой коментар Матю Боднер за седмичното американско списание за политика, бизнес и технологии на отбраната Defence News относно опасенията на Москва във връзка с разширяването и укрепването на НАТО. 

През последните две години НАТО беше заета. Освен предизвикателството, свързано с присъединяването на Крим към Русия през 2014 г., президентът на САЩ Доналд Тръмп отдели много енергия, за да критикува трансатлантическия военен съюз и да призове членовете му да похарчат повече за отбраната, като същевременно омаловажи ситуацията с Москва.

Но въпреки искрите, предизвикани от реториката на Тръмп, Русия не е напълно доволна от състоянието на нещата от последните две години. Свикнала с непредсказуемия елемент в двустранните отношения с Вашингтон, Москва сега е принудена да претегля проруската реторика на Тръмп със съперничеството на администрацията му.

Der Standard: Всички искат да влияят на Балканите

Австрийското издание Der Standard съобщи, че Европейският съюз, Русия, Китай, САЩ и Турция използват търговия и политика, за да ко...

Тази промяна в динамиката доведе до засилване на тревогата сред политици и анализатори в Москва. Надеждата, която някога е била усетена в Русия, че избирането на Тръмп ще доведе до отслабване на напрежението, изчезна и отстъпва място на очакванията за продължителна конфронтация. Държавните медийни канали, които сами по себе си след 2014 г. работят сякаш във военни условия, редовно предупреждават руските граждани за война с неумолимия и експанзионистичен Запад.

Към тези тревожни очаквания следва да се добавят опитите на държавите от НАТО да модернизират и разширят своите военни способности в Централна и Източна Европа.

"Не ни харесва картината, която виждаме", признава Владимир Фролов, независим политически анализатор в Москва.

"НАТО започва все по-сериозно да се занимава с бойните си способности и нивото си на готовност. Американският президент може да криткува НАТО и неговите европейски съюзници, но значение имат реалните способности, а при Тръмп те се увеличават", коментира Фролов.

За НАТО руският президент отдатвна е в ролята на чуждестранно плашило, а що се отнася до политическия футбол, то вътре в страната подобна игра минава леко и е полезна.

National Interest предсказа "случайна" ядрена война

САЩ, Русия или Китай могат напълно случайно да започнат ядрена световна война заради спецификата на системите на наблюдение и разузнава...

Голяма част от наследството на Путин в последните години се корени в добре скалъпения разказ за Русия като крепост, обсадена от чужди сили, най-голяма загриженост от които предизвиква именно НАТО.

От гледна точка на руските военни стратези, които са натоварени със задачата за развитие на националната отбрана на най-голямата сухопътна сила в света, вътре в страната НАТО не е нищо повече от полезно страшилище, което помага за издействането на финансиране за модернизация и доставки на нови видове въоръжения. За Русия НАТО е основен потенциален противник и именно поради тази причина западният съюз е във фокуса на вниманието на руската военна мисъл.

От тази гледна точка ситуацията изглежда тревожна: войските на НАТО биват разполагани по границите на териториите на бившите съветски сателити в Източна Европа. През юни тази година Северноатлантическият алианс обяви нова инициатива – „Четири по три“, която предвижда значително разширяване на силите за бързо реагиране, а Германия обмисля възможностите за преструктуриране на Бундесвера.

"Дори гръмката полемика по повод двата процента разхода за отбрана, да не говорим за безумния призив на Тръмп за 4,5% увеличение, предизвикват сериозна загриженост в Москва. Ако Германия започне ремилитаризация, като се доближи до нивата на Студената война, това ще ни притесни", категоричен е Фролов.

"Освен това не бихме искали да видим Полша като нова Германия за базиране на американците".

Бенчо Бенчев и Несрин Узун - още двама, които ще влязат в историята

Днес е вече 2018-та, но по нищо не личи, че обществото си е извадило някакви поуки от скандалите с яхтата на Доктора или Мишо Бирата. К...

Русия, от своя страна, както и по най-различни причини - политическа целесъобразност и военна предпазливост, се възползва от усилията на НАТО за укрепване на собствената си отбрана и ги превърна в обосновка за устойчиви военни разходи в условията на икономическа рецесия. Актьорите от всички страни - Тръмп, НАТО и Кремъл - имат непримирими позиции, които понякога се задълбочават заради неразбиране, недоверие и военна активност.

Кремъл направи конфронтацията със Запада крайъгълен камък на вътрешната си легитимност. Западните политици и експерти са толкова обсебени от Москва, че това предизвиква нервна реакция сред руските им колеги. И Тръмп не е в състояние да се справи с Русия така, както би искал Кремъл.

При тези условия е почти сигурно, че напрежението ще продължи.

Превод: агенция Фокус

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Не искал руски паспорт: 88-годишен украинец избяга от окупирания Донецк с една раница на гръб

Руски заплати и отгоре, но няма лекари, учители, инженери в окупираните украински земи

"Мръсното бельо" на арестуван за корупция заместник на Шойгу бързо излиза: Живеел като герой от "Майстора и Маргарита" (ВИДЕО)

"Герой" от "спецоперацията": Бивш наемник на "Вагнер" влиза в затвора за жестоко изнасилване и убийство

Великобритания ще предаде на Украйна за първи път високоточни бомби с лазерно насочване

250 евро великденски добавки за пенсионерите с ниски доходи в Кипър

Съд, ако здравето ти е увредено от мръсен въздух: ЕС напредва с нов закон

Фон дер Лайен с драматично изказване за войната в Украйна и бъдещето на ЕС

Разследват за корупция съпругата на испанския премиер

Коне на кралската кавалерия избягаха, всяха хаос в трафика на Лондон (ВИДЕА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа