Дейвид Камерън сам обяви поражението си

62652
Дейвид Камерън сам обяви поражението си
Снимка: Getty Images/Guliver

Дейвид Камерън се оказва изолиран заради спора около кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на ЕК. На срещата на върха на ЕС на британския министър-председател му предстои да претърпи унижение. Той успя да проиграе картите си по един класически начин, но въпреки това на Острова опитва да играе ролята на морален победител.

Камерън взе своето решение. Той обяви, че на срещата на върха в четвъртък възнамерява да принуди европейските лидери да гласуват за това кой трябва да оглави Европейската комисия. Така британският лидер сам обяви официално своето поражение. По-голямата част от правителствените глави на 28-те страни-членки на ЕС подкрепят Юнкер за председателския пост. Германският канцлер Ангела Меркел също е зад него, както и премиерите на Испания и Полша Мариано Рахой и Доналд Туск. Деветимата европейски лидери социалдемократически партии също го подкрепят, начело с италианския премиер Матео Ренци и френския президент Франсоа Оланд. „Кандидатурата на Юнкер не подлежи на обсъждане”, каза австрийският канцлер Вернер Файман.

Последният опит за посредничество на президента на Европейския съвет Херман ван Ромпой на Даунинг Стрийт се провали. Камерън настоява, че Юнкер, като дългогодишно лице от кухнята на Брюксел, няма да може достатъчно убедително да застане зад необходимата реформа на ЕС. Консерваторът не иска да се откаже от идеите си и се опитва да принуди партньорите си да направят отстъпки. Той се чувства оставен на произвола. Водещи фигури от неговата партия се оплакват, че някои правителствени лидери играят двойна игра.

„Насаме те казват много неща, които премълчават пред обществеността”, заяви британският финансов министър Джордж Осбърн. Забележката му явно се отнася за Меркел и Ренци, които на четири очи пред Камерън са посочили, че също смятат Юнкер за грешния човек. Въпреки това, сега те искат да го направят председател на Европейската Комисия.

Но защо Камерън не е предвидил подобно развитие? Дори Меркел действа под вътрешнополитически натиск. Тя никога не е бил привърженик на Юнкер, но не иска проблеми с Германската социалдемократическа партия и редакторите в големите медии. Ако тя остави Юнкер да падне, това би могло да се изтълкува като липса на стабилност. На „Даунинг стрийт” смятат, че именно германският канцлер е виновен за поражението на Камерън. По тяхно мнение, тя е била изненадана от внезапно проявения ентусиазъм на германските медии спрямо люксембургския гражданин и е променила своя курс.

„Номинацията на Юнкер служи като доказателство на Острова, че европейците от континента не са се научили на нищо от изборите за Европейски парламент. Гражданите искат промени в Брюксел. Вместо това ни вкарват в този смешен процес и размахват пръст пред избирателите”, коментира консервативният министър на труда Йън Дънкан Смит.

Сред всички британски партии и коментатори цари единство по отношение на това, че Юнкер е един грешен избор. Но към това се добавя и критика срещу грубата дипломация на Камерън. Сега той не може да спечели. Той може или да се откаже от съпротивата си срещу Юнкер и да признае, че стратегията му не е проработила. Или да се остави да бъде надвит от вота на правителствените лидери на ЕС и да се изолира като губещ.

Der Spiegel

Камерън: Великобритания е прекалено толерантна към екстремизма

Британският премиер Дейвид Камерън заяви в статия за The Mail on Sunday, че страната му е била прекалено толерантна към ислямския екстр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа