Даваме и бронетранспортьори на Украйна

6725
Даваме и бронетранспортьори на Украйна
Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие споразумение, според което България ще предостави бронетранспортьори с отпаднала необходимост за украинската армия. Решението беше взето със 152 гласа "за", и 57 от БСП и "Възраждане" - "против".

В споразумението е записано, че страната ни да предостави на Украйна бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на Министерството на вътрешните работи. Още: Със скрито гласуване парламентът прие да изпратим дефектно оръжие на Украйна

Припомняме, че в началото на август месец кабинетът одобри този проект на споразумение. С решението на правителството се упълномощава министъра на вътрешните работи Калин Стоянов да проведе преговорите и да подпише споразумение, при условия за последваща ратификация.

СНИМКА: Getty Images

От формулировката на решението става ясно, че Министерството на отбраната на Киев е подписало споразумението едва преди седмица, а според председателя на Комисията по отбрана Христо Гаджев причината за забавянето е рокадата във военното министерство на Украйна.

Дебатът

По време на дебатите Борислав Гуцанов от БСП коментира, че за "34 години от над 110 000 души в армията, в момента те са около 20 000", и посочи, че сега държавата иска да подари 100 БТР-а на Украйна вместо те да служат за нуждите на нашата армия. "Не ви ли е малко срам и неудобно от това, което го правите. Вие ударихте дъното от тази сглобка", каза Гуцанов. Според него ако колегите му не искат да се чувстват като национални предатели след години, трябва да мислят за страната ни "и да спрат". 

Николай Дренчев от "Възраждане" коментира, че в момента имаме нужда от тази техника. "Както тази техника е потребна в Украйна, така тя е потребна и на нас", смята той. Дренчев определи, това, "което става в момента, като "срамно и унизително".

Христо Гаджев от ГЕРБ посочи, че става въпрос за техника, която е на МВР, а не на Министерство на отбраната и увери, че техниката на МО не е засегната в това споразумение. "Наличната техника в МО си е налична и никой не я закача, както и резервите". Според него за охрана на границата са много по-удачни леки високопроходими средства, а не тежки бронирани машини, защото те затъват в калта при по-лошо време. Още: Русия призова България да премисли за ракетите С-300 за Украйна

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че от парламентарната трибуна са се чули всякакви изказвания, но нищо по същество по споразумението, което се гласува. "Не виждам и няма причина за политически истерии, но явно това е част от амплоата на някои народни представители в това НС", каза той и напомни, че това което ще предоставим на Украйна, е техника с отпаднала необходимост. Според него не трябва да допускат емоционални изказвания и да се плаши българското общество изкуствено. "Това е обмислена политика и не виждам причина за притеснения", увери Ибрямов.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че по време на дебата са се изговорили доста лъжи. Той коментира, че тази техника, която е на 40 години, не струва 1 млрд. лв. и това е спекулация. Мирчев посочи, че цялата военна техника, която "ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от ЕС".

Министърът на отбраната Тодор Тагарев напомни, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са използвани по време на Възродителния процес за изпълнение на вътрешни функции и решението БТР-ите да се дадат Украйна е на НС. "Не разбрах защо трябва да стоя тук в залата, докато вие повтаряте на хората вашите пропагандни тези", обърна се той към БСП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 17 май 2024 г. (петък)

Най-важните новини за деня: 16 май 2024 г.

Адмирал Емил Евтимов с висок френски орден: Трябва да продължим подкрепата за Украйна

Гигантско задръстване на изхода за АМ "Тракия"

Георги Ангелов: Срещу България, като част от Европейския съюз, се води специална психологическа операция (ВИДЕО)

Фестивалът "Да поЧетем" ни кани да празнуваме 24 май на най-литературното място в София

41 младежи от шестия сезон на Mentor the Young се включиха в бизнес симулация в Kaufland

Отново: Гладкото събиране на тол такси се отлага

Румен Радев награди изявени дейци на образованието, науката, културата и изкуството

Времето утре - 17 май 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com