X
 
 

Джонсън ще спази закона, но няма да отлага Brexit

1725 0
photo of Джонсън ще спази закона, но няма да отлага Brexit
Снимка: Getty Images/Guliver
Британският премиер Борис Джонсън заяви, че ще спази закона, но въпреки това ще изкара Обединеното кралство от Европейския съюз в края на октомври, с или без сделка, предаде Reuters.

Закон, приет от парламента на Великобритания този месец, изисква Джонсън да поиска от ЕС за тримесечно забавяне на Брекзит, ако сделка не бъде одобрена до 19 октомври, въпреки че съобщенията на британските медии казват, че екипът му търси начини да го заобиколи, съобщава Агенция "Фокус".

Brexit: Джонсън имал таен план, а Юнкер чака алтернатива на предпазния механизъм

Британският премиер Борис Джонсън и президентът на ЕС Жан-Клод Юнкер се съгласиха, че разговорите за Brexit "трябва да се активизират"...

Попитан в интервю за BBC как ще заобиколи закона, Джонсън отговори: "Ще спазя конституцията, ще се подчиня на закона, но ще излезем на 31 октомври. Жизненоважно е хората да разберат, че Обединеното кралство няма да иска отлагане... това, което ще правим, е да излезем на 31 октомври, със или без сделка".

Премиерът обаче не разкри подробности как възнамерява да избегне искането на отлагане, ако не бъде постигната сделка.

На въпрос на BBC дали Великобритания е стабилна държава, или такава изпаднала в хаос, Джонсън каза, че е "изключително стабилна". "Просто е безсмислено да мислим, че демокрацията във Великобритания е по някакъв начин застрашена или икономиката на Обединеното кралство по някакъв начин е застрашена", каза министър-председателят.

"Преминаваме период на конституционна промяна, причинен от решението на хората да напуснат ЕС. Това винаги ще бъде логистично и практически трудно ... но ние ще го направим и ще го направим до 31 октомври", увери той.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители