Доверието в някои от новите еврокомисари е поставено под въпрос

17692
Доверието в някои от новите еврокомисари е поставено под въпрос
Снимка: Getty Images/Guliver

През седмицата, в която предстои изслушване на новите европейски комисари пред Европейския парламент, който окончателно ще одобри и утвърди новия състав на Европейската комисия, вече излязоха наяве писмените обяснения на кандидат-комисарите как ще ръководят отредените им сектори. Изслушването на Кристалина Георгиева, която трябва да е заместник-председател и да отговаря за „Бюджет и човешки ресурси” в новата ЕК, ще е на 2 октомври.

Според EUobserver най-интересно изглежда положението с новия комисар по енергийните въпроси Ариас Канете. Кандидатурата на испанеца беше поставена под въпрос от Зелената партия, след като бяха публично оповестени връзки на Канете и семейството му с петролния бизнес.

Георгиева ще бъде изслушана от ЕП на 2 октомври

Вече е ясна датата, на която Европейският парламент ще изслуша Кристалина Георгиева преди стъпването й в новата длъжност. Това ще се ...

„Никога не бих вземал решения, при които мога да имам личен, семеен или финансов интерес. Шест години бях член на испанското правителство и не съм вземал нито едно такова решение. Когато е имало опасност да навляза в територия, която може да бъде сметната за конфликт на интереси, съм постъпвал така, както го изискват правото и моралът”, заяви Канете.

Сериозно е и предизвикателството пред Сесилия Малстрьом, която поема портфолиото на търговията. Тя трябва да защити спорното Трансатлантическо търговско инвестиционно партньорство (ТТИП) със САЩ. Заради това, че преговорите по партньорството се водят при затворени врати и небивала секретност, Малстрьом писмено обещава, че ще държи всички европейски депутати информирани за хода на разговорите. „През целия ми политически живот съм защитавала принципите на прозрачността”, обяснява Малстрьом, която беше комисар по вътрешните работи в ЕК на Барозу.

Също интересно изглежда и писменото изявление на финландеца Юрки Кайтанен, който ще е „супер комисар” в икономическата сфера. Кайтанен използва термина „строител на мостове” в експозето си до ЕП. Той се вижда като „координатор и водач на екип” в процеса. И обещава, че няма да се поколебае да задейства процедурата за икономическите дисбаланси, ако някоя страна-членка, която и да е тя, е допуснала прекомерни дисбаланси в икономиката си. Преди две години ЕК обърна поглед към 14 страни-членки заради икономически дисбаланси, включително и към България.

Пиер Московици, който взема портфолиото на данъчната политика, обещава да работи за хармонизация на данъчното бреме в ЕС. Французинът поставя като приоритет свалянето на корпоративния данък, което със сигурност няма да се хареса на поне няколко страни-членки.

Кристалина Георгиева: Ще помогна на България да усвои всичките 16 млрд. евро за 2014-2020

Моето портфолио означава, че ще отговарям за 140 млрд. евро годишен бюджет на ЕС – как се използват тези пари и колко добре. Това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа