Дуда: Зеленски беше сигурен, че ще има нападение. Каза ми, че ще се бори до последната капка кръв

1556
Дуда: Зеленски беше сигурен, че ще има нападение. Каза ми, че ще се бори до последната капка кръв
Снимка: Getty Images

Нуждата на Украйна от западно оръжие е спешна и ще определи изхода на действията на бойното поле. Това заяви полският президент Анджей Дуда в интервю за френското издание Le Figaro.

"Ако не изпратим военно оборудване на Украйна през следващите седмици, Путин може да победи. Той може да спечели и ние не знаем къде ще спре", каза Дуда.

Дуда готов да построи нова Желязна завеса "чак до облаците"

Полският президент Анджей Дуда обяви, че е готов да построи нова Желязна завеса „чак до облаците“. Така според него ще се д...

Говорейки за възможността за руско нападение срещу Полша, той заяви, че подобна стъпка би била нападение срещу НАТО и всички негови членове. "Когато през 2001 г. САЩ бяха нападнати, всички съюзници застанаха на страната на американците, за да се борят с терористите. Вярваме, че ако има нападение срещу страна от НАТО, отговорът ще бъде същият - бърз и решителен", добави президентът, цитиран от Le Figaro.

Относно началото на войната на 24 февруари 2022 г. той заяви: "Знаехме, че Русия ще предприеме нападение. Ето защо на 23 февруари решихме да отидем в Киев заедно с литовския президент Гитанас Науседа, за да покажем нашето единство. Така че бяхме там буквално часове преди инвазията. Срещнахме се с президента Володимир Зеленски, когото уверихме в подкрепата си. Това беше много важно и много трогателно за мен".

"Президентът Зеленски беше сигурен, че нападението ще се състои. Той ми каза паметни думи: че няма да избяга никъде, че може би никога повече няма да се видим. Каза ми също: ако Путин си мисли, че ще се предадем, много греши. Украйна ще се съпротивлява до последната капка кръв".

А за това, че Варшава се превръща във военна сила, Дуда изтъкна: "В Полша разбираме, че руският империализъм е факт. Прощавайте, но вие видяхте руски войници за последен път в Париж, след като Наполеон се оттегли, а руснаците напуснаха Полша през 1993 г.! Нашето възприятие е коренно различно. Перспективата на балтийските страни е още по-лоша, защото по времето на съветските републики те преживяха истински ад. Докато Европа празнуваше победата над Хитлер, ние в Полша се оказахме под друга окупация, водена от армията на Сталин. И до днес издирваме телата на полските войници, убити от комунистическите и съветските власти в Полша. Заради този общ опит страните от Източна Европа са солидарни с Москва".

Дуда към Зеленски: Когато руснаците дойдат на колене да подпишат мира, ето къде трябва да е капитулацията

Полският президент Анджей Дуда е посъветвал украинския си колега Володимир Зеленски да приеме капитулацията на Русия в Переяслав - град...

"Ако помислим за Полша, вярно е, че в Източна Европа ние сме най-голямата държава, с най-многобройно население. Много важно е, че нашата територия е стратегическа зона, водеща към балтийските държави чрез Сувалския коридор. Ако Сувалският коридор, 65 км от полско-литовската граница между Беларус и руската Калининградска област, не бъде защитен, балтийските държави ще бъдат откъснати от останалите страни от НАТО. Приемаме го много сериозно - както ние, така и нашите балтийски партньори", заяви още Дуда.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Два поредни дни: Две влакови катастрофи в Русия (ВИДЕО и СНИМКИ)

Мълния рани 10 души в Дрезден, някои са с опасност за живота

Полша разби руска шпионска група

Австралия и Нова Зеландия евакуират туристи от Нова Каледония

"Помощта за Украйна се бави твърде много": Зеленски поиска по-силно ангажиране на Запада във войната (ВИДЕО)

Губернатор на Харковска област: Водят се сражения за всяка къща близо до руската граница

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 21.05 - Какви са плановете на Русия за Харков?

Заради загубите: Москва нареди на "Газпром" да не плаща дивиденти

2 години откакто получихме заповед да предадем "Азовстал": Ексклузивни СНИМКИ от преговорите с руснаците

Заради Раиси: Папа Франциск изрази съболезнования на върховния аятолах

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа