Два региона в Австрия въвеждат пълни ограничения

2856
Два региона в Австрия въвеждат пълни ограничения
Снимка: Getty images

Два австрийски региона ще въведат пълни ограничителни мерки за всички хора от следващата седмица, за да ограничат рязко покачващите се нива на коронавирусни инфекции, докато болниците се борят да се справят с тях.

По време на днешното заседание на парламента консервативният губернатор на Горна Австрия Томас Щелцер заяви, че ако не се стигне до общонационално блокиране, регионът ще влезе в "няколкоседмично блокиране от следващата седмица", съобщи в. „Ди Пресе“.

Австрия: Разделение на ваксинирани и неваксинирани

Карина може да излиза от дома си само по определени причини, като работа или купуване на храна. Забранено й е да посещава кафенета и ре...

Област Залцбург също се съгласи да се присъедини към тези мерки, като обяви в изявление, че те са необходими "с оглед на продължаващото рязко нарастване на броя на новите случаи на заразяване с корона".

"Вече не виждаме друга алтернатива на блокирането", цитира „Ди Пресе“ губернатора на Залцбург Вилфрид Хаслауер, който също като Щелцер е член на консервативната Австрийска народна партия.

От понеделник цяла Австрия е в противоречива двустепенна блокада, като неваксинираните хора могат да напускат домовете си само по ограничен брой причини, като например да купуват основни хранителни продукти и да ходят на работа.

Горна Австрия беше първият регион, който наложи това през миналата седмица, но цялата страна бързо последва примера, тъй като инфекциите достигнаха рекордни нива.

В момента седемдневната заболеваемост в Горна Австрия е 1 556 случая на 100 000 души, а в Залцбург - 1 673 на 100 000 души.

1500 евро глоба за неваксинираните в Австрия, ако не спазват локдауна

Два милиона неваксинирани австрийци са блокирани по домовете си от понеделник. Гневът сред хората нараства на фона на съобщенията, че п...

Болниците в региона на Залцбург са започнали подготовка за сортиране на пациентите, тъй като са изправени пред огромния брой пациенти. Това означава, че те ще решават кои пациенти ще отговарят на изискванията за интензивни грижи и кои не, съобщават медиите.

Последните данни показват, че 64% от цялото население на Австрия е ваксинирано, което изостава от средното за ЕС.

Междувременно в съседна Германия, където 67,5 процента от общото население е ваксинирано, страната многократно чупи рекордни стойности на случаите. В четвъртък тя съобщи за повече от 65 000 нови случая.

Това се случва, след като в четвъртък Бундестагът одобри изменения в Закона за защита от инфекции, които на практика променят правомощията на федералното правителство да налага мерки след 25 ноември, ако мярката влезе в сила.

Междувременно болниците в източната германска провинция Саксония достигат предела на капацитета си. Тъй като в продължение на три поредни дни 1300 легла са заети от пациенти с коронавируси, те задействаха нови ограничения, които започват да действат от петък, съобщи „Зюддойче цайтунг“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

По случай Деня на труда: Шолц обеща да не вдига пенсионната възраст

Въпреки руската офанзива: Украйна си върна позиции. Руснаците затягат примката около Часов Яр (ВИДЕО)

Руската заплаха за Харков: Новини. Русия мести военни самолети заради оръжието от САЩ

Украинска атака с дронове: Пламна рафинерия на "Роснефт" в Рязан (ВИДЕО)

Транспортна стачка парализира Гърция за 1 май

Учени: Не давайте смартфон на децата си преди 13-годишна възраст

Зеленски: Членството на Украйна в ЕС е мечта, която скоро ще стане реалност

Великобритания започва проверки на храните от Евросъюза

Заради закона за чуждестранните агенти: Тежки сблъсъци между протестиращи и полиция в Тбилиси (ВИДЕО)

AstraZeneca признала, че ваксината ѝ срещу COVID може да предизвика тромбоза?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа