X
 
 

Двувластието в Молдова се задълбочава

2063 0
photo of Двувластието в Молдова се задълбочава
Снимка: Moldova.org
Президентът на Молдова Игор Додон отмени декрета, с който се разпуска местното народно събрание, с което засили противопоставянето между двете власти, които претендират, че управляват страната.

Най-бедната страна в Европа, заключена между Румъния и Украйна, е потънала в политически хаос от февруари, когато парламентарните избори не излъчиха изявен победител, коментира АФП, цитирана от БГНЕС.

Президентът на Молдова отхвърли варианта за оставка

Отстраненият президент на Молдова Игор Додон, заяви, че няма да подава оставка. Опoзиционната "Демократическа партия" покани "Социалист...

През почивните дни (8-9 юни) молдовският парламент одобри ново правителство, формирано след безпрецедентно съглашателство между проруска и проевропейска формация. То остави извън властта партията на влиятелния олигарх Владимир Плахотнюк.

Но Конституционният съд вече беше разпоредил нови избори, след като не беше формирано правителство в 3-месечен срок след изборите. Решението на съда блокира създаването на новата коалиция, а след това институцията отстрани Игор Додон от поста му и назначи бившия премиер Павел Филип за временно изпълняващ длъжността президент. Филип, който е от партията на Плахотнюк, издаде декрет за разпускането на парламента и назначи нови парламентарни избори през септември.

Именно този декрет отмени Игор Додон, който твърди, че продължава да е легитимния президент на Молдова.

Рядко срещано е единомислието на Русия и Запада в очерталия се конфликт. Пет европейски държави, сред които Великобритания, Франция и Германия приветстваха коалицията между Социалистическата партия на Игор Додон и проевропейския блок ACUM (СЕГА), която формира новото правителство. Същата позиция зае Москва, която приветства формирането на коалицията и каза, че "са готови да работят с демократично избраните власти".

Конституционният съд на Молдова отстрани президента Игор Додон

Конституционният съд на Молдова на заседание в неделя временно отстрани от длъжност президента Игор Додон. За временно изпълняващ длъжн...

Игор Додон призна, че с новия коалиционен партньор СЕГА имат почти напълно противоположни виждания, но са единодушни в едно - че управляващата партия трябва да бъде изхвърлена от властта. Според Додон формацията на Плахотнюк е "потопила Молдова в корупция", а страната била "заложник на олигарха".

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
Дневен хороскоп за 19 ноември

Овен През този ден е моментът да кажете ясно какво точно желаете. Не че няма да има друг път, но моментът ще отмине. Сега ще бъдете разбрани, при...