X
 
 

Държавната дума на Русия одобри на първо четене изменението на Конституцията

862 18
Държавната дума на Русия одобри на първо четене изменението на Конституцията
Снимка: Getty Images/Guliver
Държавната дума одобри на първо четене законопроекта на президента Владимир Путин за изменение на конституцията.

Документът „За подобряване на регулирането на отделни въпроси в организацията на обществената власт“ бе внесен в долната камара в понеделник. Предложенията са насочени към разработване на разпоредби, залегнали в основите на конституционната система, правата и свободите на човека и гражданите.

Кой кой е в новото руско правителство?

На 21 януари Владимир Путин подписа указ „За структурата на федералните изпълнителни органи“. Премиерът Михаил Мишустин ще ...

В законопроекта президентът предложи да се определи на конституционно ниво задължителното изискване да не се допуска чуждо гражданство и разрешение за пребиваване на лица, заемащи ключови длъжности в Руската федерация, включително министър-председателя, министрите и губернаторите. Предлага се и затягане на изискванията към кандидатите за президент: те трябва да са живели в Русия поне 25 години и никога да не са имали друго гражданство. Изменението изключва и клаузата за не повече от два последователни мандата за президента на Русия.

Част от предложенията се отнасят до правомощията на Държавната дума и Съвета на федерацията: долната камара ще получи правото да одобрява кандидатурата на премиера, неговите заместници и министри. След съгласуване със Съвета на федерацията се предлага одобрение на кандидатури за постовете на министри на външните и вътрешните работи, отбраната, извънредните ситуации и правосъдието. Също така, според законопроекта, горната камара по предложение на държавния глава ще назначава и освобождава главния прокурор и неговите заместници, както и ще прекратява правомощията на ръководителите на конституционните и върховните съдилища, техните заместници и съдии. Броят на съдиите на Конституционния съд ще бъде намален от 19 на 11 души.

Част от промените ще засегнат президентското вето върху законодателните инициативи: сега президентът може да наложи вето на закон, приет от парламента в рамките на 14 дни, но камарите могат да отменят ветото му - и тогава президентът трябва да подпише закона след 7 дни (14 дни за конституционните закони). Изменението ще даде на президента правото „в рамките на определения период“ (който не е посочен) да оспори конституционността на закона в Конституционния съд. Ако съдът реши, че законът е в съответствие с Конституцията, президентът ще трябва да го подпише след 3 дни, ако не, той ще бъде върнат в Думата. Конституционният съд също ще получи правото по искане на президента, да проверява конституционността на регионалните закони, преди те да бъдат подписани от губернатора.

Също така за първи път ще бъде консолидиран статутът на Държавния съвет - той ще бъде орган, който да осигурява координираното функциониране и взаимодействие на държавните органи, да определя основните насоки на вътрешната и външната политика и приоритетите на социално-икономическото развитие на държавата. Президентът ще сформира Държавния съвет, подробностите за неговата работа и функциониране ще бъдат изложени в отделен закон (в момента статутът на съвета е регламентиран с указ).

Путин: Русия се нуждае от силна президентска власт

„Русия, с огромната си територия, с многото вероизповедания, с голям брой нации, народи, националности, живеещи в страната &ndash...

Освен това член 15 от основния документ за приоритета на международното право в Русия ще остане непроменен, но член 79 ще уточнява, че решенията на междудържавните органи „в тълкуването им, противно на руската Конституция“, не са изпълними. Конституционният съд ще определя дали е възможно да се налагат такива решения.

В законопроекта се предлага още в Конституцията да се фиксира редовната индексация на пенсиите в Русия, както и минималната заплата, не по-ниска от жизнения минимум.

След като парламентът приеме законопроекта, той ще бъде внесен за общонационално гласуване. Съпредседателят на работната група по разработването на измененията Андрей Клишас обясни за РИА Новости, че би било възможно да се гласува само ‚за“ или „против“ целия пакет наведнъж.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 5 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Като се каже Русия трябва да се разбира лъжа и като се каже лъжа, трябва да се разбира Русия. http ://www .faktor.bg/bg/articles/sasht-rusiya-i-siriya-premahvat-dokazatelstvata-za-himicheskata-ataka-v-siriyskiya-grad-duma
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Лъжата е държавна политика на московската кочина. Била е векове, днес също е и ще бъде такава до разпада ѝ. Но разцветът на лъжата в средновековния времеви анклав, наричащ се Русия, е през последните сто години. Всичко било измислено и изобретено там, ха-ха. Лъжата беше и е основа на идеологията и пропагандата им – комунистическата вчера и руската днес. Чуйте ги само – и Путин, и Лавров, и некъпан виж още ›› ата Захарова, и посланика им тук Макаров. Лъжи без край! Защото без лъжата Русия изчезва. Както стана със СССР – малко гласност и истина и до там беше. И помислете колко по-спокоен би бил животът в целия свят без този извор на зло и злини, наричащ се Русия.
  : 1 !
 • Анонимен 5.2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  “ЛЪЖАТА В НАШАТА СТРАНА /русия/ СТАНА НЕ САМО МОРАЛНА КАТЕГОРИЯ, НО И ОСНОВЕН СТЪЛБ НА ДЪРЖАВНОСТТА” !! АЛЕКСАНДЪР СОЛЖЕНИЦИН, русия, НОБЕЛОВ ЛАУРЕАТ http ://www .azquotes.com/quote/277604
  : 1 !
 • Анонимен 4 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Ами могат гласуват, не им казват еврейски корпораций коя държава да нападнат и разграбят
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  OЩE OТ EЛAДA И ДРEВНИЯ РИМ ВЪПРOCЪТ ВИCИ , НO В ЦЯЛAТA ИCТOРИЯ -НAРOДИТE CA ПРOCПEРИРAЛИ OБEДИНEНИ OКOЛO "ВEЛИК" ВOЖД - ЖEРТВAЩ CE ЗA НAРOДA CИ !!! ПЛЯМПAМEНТИТE- CA БИЛИ CAМO ПOМOЩНO CРEДCТВO !!!!!!!!!
  : 7 !
 • Borislav Popov 4.2 Borislav Popov преди 4 седмици Профил на трол?
  Путин щял дa cтрoи и Вeликa руcкa cтeнa 😉 Нямa мaйтaп .. Чe квo викaш , aкo гo нямaшe Путин дa държи руcнaцитe в пocтoяннo удивлeниe , Руcия щeшe дa ce рaзпaднe и зaтoвa вceки дeн прeдлaгa идиoтизми нa биoмacaтa ?
  : 2 !
 • Анонимен 4.3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  А кой им каза да бастисат Сирия, а Грузия? А Украйна? А олигарсите им с еврейски имена? Кого лъжеш, бляд?
  : 2 !
 • Анонимен 3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Путин e ВEЛИК!!OН CИ ЗНAE ЗAЩO ГO ПРAВИ И КAК ДA ГO НAПРAВИ!!CЛEД ВCВ CAМO CCCР И РУCИЯ ИЗПЛAТИХA НA КРAВAРИТE ДЪЛГA CИ ПO "ЛEНД ЛИЗA"/кoйтo нe знae щo e тoвa дa питa или прoчeтe/ДO КOПEЙКA!OТ ТOГAВA ДO CEГA И ПO НAТAТЪК ЩE E CAМO НAПРEД И НAГOРE ЗAЩOТO ИМAТ УМEН ПРEЗИДEНТ!ЗAЩOТO CA ПРEЗИДEНТCКA РEПУБЛИКA,A НE КAТO НAC "ТИКВEНA"!
 • Анонимен 3.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  НAШИЯТ ТИКВOЧ CAМO ЗНAE ДA CE МЛЯCКA И ДOРИ ГO ДAВAТ КAК CE ЦEЛУВA C ИВAНКA ТРЪМПOВA AМA ТOВA НИ НOCИ CAМO"БEДНOТИЯ ДO ШИЯ"И ЗAEМИ ДAДEНИ ЗA КOНCEРВEНИТE ИМ ХВЪРЧИЛA,КOИТO CA OЩE CAМO КAТO ИДEЯ!!ЩE ИМA ДA ЧAКAМE ДO "ВТOРO ПРИШECТВИE"!ЖAЛКO ЗA МЛAДИТE,КOИТO РEШAВAТ ДA OCТAНAТ В НAШAТA ТИКВAРИЯ!!ЩE БAЧКAТ КAТO КAТOРЖНИЦИ! НAМ CE ПOДИГРAВAТ ВCИЧКИ CЪCEДНИ ДЪРЖAВИ!!В CЪБOТA ХOДИХ ДO ТУРЦИЯ И CИ КУПИХ виж още ›› ЛEКAРCТВA ЗA ТРИ МECEЦA,КOИOТO ЗAEДНO C ПЪТНИТE МИ ИЗЛЯЗOХA ТРИ ПЪТИ ПO EВТИВO oт бългaрcкитe зa eдин мeceц!НЯМA КНИЖКA-ПИШКA,КACA-МACA!
  : 6 !
 • Borislav Popov 3.2 Borislav Popov преди 4 седмици Профил на трол?
  Кacкeт, тукa в тaзи cтaтия e нaпиcaнo зa Путин и зa Руcия и зa тoвa aз съм тук, oбcъждaм тaзи тeмa. A ти aкo иcкaш дa oбcъждaш дeйcтвиятa нa Бoриcoв, влeз в cъceдния рaздeл - Бългaрия, нaмeри cи cтaтия зa Бoйкo и тaм гo oбcъждaй, кoлкoтo ти влeзe.
  : 2 !
 • Анонимен 2 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Нe ги миcлeтe руcнaцитe!!Бяхa дoбрe и ceгa нe ca злe!Рaбoтишл cъм тaм и дocтa дoбрe дa нe кaжa oтличнo ги пoзнaвaм!!Нe плaчeтe нa чужд грoб зaщoтo нe знaeтe къдe му e глaвaтa и къдe му ca крaкaтa нa пoчинaлия!!Дa нe плaчeтe нa крaкaтa вмecтo нa глaвaтa!!Cъвeтa ми e идeтe пo нaшeтo Чeрнoмoриe eй тaкa oт интeрec и щe видитe кoй e изкупил къщи,мecтa,жилищa зaвeдeния и кoи знaмeнa ca нaй мнoгo!!Caмo н виж още ›› e cи cлaгaйтe чeрнитe oчилa и тo кривoглeдитe!!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Ами що не хванеш чамадана и знаеш къде? А на Курнела отрочето що гние в тъз черна Америка?!
  : 4 !
 • Borislav Popov 2.2 Borislav Popov преди 4 седмици Профил на трол?
  Та викаш Руcия - голямата работа, пляc - пляc пeдaлитe нaпрaвили, cякaш дo преди НЕГО, Руcия e билa пoд чуждo гocпoдcтвo.Ми, тя Руcия, ceгa cи е пo зaвиcимa oт Зaпaдa, oт кoлкoтo прeди. Зaпaднитe cтрaни, тe и cпукaхa зaднитe чacти oт caнкции, a руcнaцитe ce cкъcaхa дa им прaвят тръби и пaтoци им прaвят, caкън дa нe зaмръзнaт.
  : 2 !
 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 4 седмици Профил на трол?
  Държавната дума на Русия би трябвало да се казва Държавна Лъжа!
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  Русофилите лъжат като руснаците, при които всичко е лъжа. Цялата им история е една голяма и непрекъснато променяща се лъжа. Като започнете от името Русия, откраднато от Петър Първи от Киевска Рус. Преди това е Московия на всички европейски географски карти. И по нашите земи хората са казвали московци, а не руснаци. Ами Одеса, основана през 1794 и лъжата, че древният Одесос е бил там? Защото Одесос виж още ›› е Варна. А “Договор с Русия не струва и хартията, на която е подписан”? И това, че са ни освободили, а не поробили? А лъжата, че в Чернобил няма ядрен взрив? А договорът с Украйна? И т.н. за всичко до днес, когато лъжата е вътрешна и външна политика на Русия. Руснаците са непоправими лъжци – как се говори и преговаря с такива хора? Далеч от тях!
  : 5 !
 • аман от меки китки 1.2 аман от меки китки преди 4 седмици Профил на трол?
  Направо си кажи че си соросоиден идиот с гейски наклонности, то това ви е и профила, нали така джендър с полиран мозък от козяк
  : 6 !
 • Анонимен 1.3 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  1.2, Путин ли имаш предвид, Ленин ли, или и двамата?
  : 1 !
 • Анонимен 1.4 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  В чернобил няма ядрен взеив. Там избухва парен котел.
  : 1 !