Еди Рама: Северна Македония нямаше да съществува без албанците

2280
Еди Рама: Северна Македония нямаше да съществува без албанците
Снимка: Getty Images/Guliver

Северна Македония нямаше да съществува без албанците, заяви албанският премиер Еди Рама след ратификацията на протокола за членство на Македония в НАТО. Предложението беше одорбено местния парламент със 130 гласа „за“ и нито един против, пише електронното издание на македонския вестник „Вечер“, цитирано от Агенция „Фокус“.

„Не мога да скрия задоволството си, че този момент съвпада със златно време в междуетническите отношения в страната, за което управляващото мнозинство изигра важна роля. Северна Македония нямаше да съществува без албанците, а за Албания териториалния интегритет на Северна Македония не само, че е неприкосновен, но и е от жизнено значение за нашето настояще и бъдеще, мира и стабилността. Нашият принос в този исторически процес беше подкрепата. Мирната ситуация е преди всичко заслуга на албанските политически лидери, както и на премиера Зоран Заев, когото поздравявам“, заяви Еди Рама.

На парламентарното заседание присъства и председателят на македонския парламент Талат Джафери, който отбеляза, че Скопие е посветено на изграждането на общество за всички, без оглед на етническата, социалната или каквато и да е друга принадлежност.

„Ние работим упорито за реформи във всички сфери на обществения живот и този процес изобщо не е лесен. Нашата цел е истинска демократична държава и върховенство на закона, функциониращи институции, които да служат на гражданите и работим отдадено за това. Максимално фокусирани сме върху затварянето на въпросите, които затрудняваха нашия път към постигането на стратегическите цели – пълноправно членство в НАТО и Европейския съюз.

Подписахме Договор за приятелство и добросъседство с Република България, подписахме окончателен договор за решаване на спора за името с Гърция. Приехме конституционните изменения, което никак не беше лесно и предизвика протести от двете страни. Победи визията и смелостта на парламентарното мнозинство. Победи визията за сигурно бъдеще и победиха нашите граждани. Истинските ни приятели и партньори винаги бяха близко до нас и ние сме благодарни за това“, заяви Джафери пред албанските депутати.

Той посочи, че се надява до края на тази или началото на следващата година, Протоколът за пълноправно членство в НАТО да бъде подписан от всички 29 посланици на страните-членки и да бъде ратифициран от всички национални парламенти, с което Република Северна Македония ще стане и официално 30-ата членка на Алианса.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Руски губернатор към съгражданите си: Без да искате сте превели милиони рубли на украинската армия (ВИДЕО)

Беларуска пропаганда: Опозицията готвела преврат и вкарване на натовски войски

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа