Един от издирваните за тероризъм в Белгия бил съсед на нападателя от влака за Париж

3569
Един от издирваните за тероризъм в Белгия бил съсед на нападателя от влака за Париж
Снимка: Gettyimages.com

Един от двамата издирвани предполагаеми терористи в Белгия е бил съсед в Брюксел на въоръжения нападател от международния влак "Талис", обезвреден на 21 август.

Мохамед Абрини, чиято снимка бе разпространена преди ден в рамките на международно издирване за атентатите в Париж, е сочен като съучастник на другия търсен белгиец Салах Абделслам.

Внасят обвинението за атентата на летище "Сарафово" 3 години и 6 месеца по-късно

Обвинителният акт по делото за атентата на летище "Сарафово" в Бургас от юли 2012 г. ще бъде внесен в съда най-късно до средата на януа...

Според източници от разследването, цитирани от RTBF, обаче Абрини е бил съсобственик на фризьорски салон на адрес в брюкселския квартал "Моленбек". Точно на същата улица живееше друг белгийски джихадист – 26-годишният Аюб ел Казани, който през август на южната гара в Брюксел се качи с автомат "Калашников" на международния влак за Париж. Тогава Ел Казани беше обезвреден от двама пътници във влака и сега е в затвора, припомня БНР.

Белгийските медии още лятото писаха, че той често е посещавал джамията Локман в квартал "Моленбек", на същата улица, на която е живял и сега издирваният Мохамед Абрини. Според изданието Derniere Heure много посетители в тази джамия после са предприемали пътувания до Сирия.

Докато магазините постепенно отварят в Брюксел, след като метрото и училищата заработиха, службите за сигурност продължават преследването на заподозрените близо 10 терористи при най-висока степен на тревога в града.

Междувременно Белгийската работническа партия (БРП) настоя правителството да провери произхода на горивото, използвано в страната, за да се установи дали то не произхожда от кладенци и рафинерии под контрола на "Ислямска държава". От парламентарно представената партия отчитат, че 10% от петролния добив в Ирак и 60% от добивите в Сирия са под контрола на ИД. БРП припомня, че ръководителят на мисията на ЕС в Ирак е съобщил, че някои държави от Общността купуват петрол от ИД.

Ние, страхът и терористите

Не, ислямистите не са дрогирани, нито луди. Те действат рационално. А това ни дава определена надежда, че можем да ги победим. Защото ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com