Една година след Брайвик

6913
Една година след Брайвик

В Норвегия днес почитат паметта на жертвите на двойния терористичен акт, извършен от Андерш Брайвик на 22 юли 2011 в Осло и на остров Ютьоя. Тогава загинаха 77 души, а над 150 бяха ранени.

Най-напред избухва взрив в правителствения квартал на Осло в 15:25 часа местно време. Загиват 8 човека, а 98 получават различни травми.

Към 17:17 часа Брайвик, преоблечен в полицейска униформа, слиза от ферибота на остров Ютьоя, където е младежкият лагер на Норвежката работническа партия, и открива стрелба. Загиват 69 човека, главно младежи на възраст до 20 години, 60 са ранени. В 18:34 часа терористът доброволно се предава на полицията.

На разпитите и в хода на съдебния процес, завършил през юни, терористът повтаря, че е действал в интерес на страната, против мултикултурализма и политиката на НРП, която поощрява безконтролната миграция.

В Осло денят ще започне с полагането на венци на мястото на взрива. В 11:00 часа местно време в цялата страна ще се отслужат възпоменателни служби. Членовете на норвежкото кралско семейство и премиерът ще присъстват на службата в столичната катедрала. Час по-късно на остров Ютьоя ще има възпоменателни прояви, организирани от младежкото крило на Норвежката работническа партия. По това време ще се състои обед, на който престолонаследникът принц Хокон и съпругата му принцеса Мете-Марит ще се срещнат с роднини на загиналите и пострадалите.

Вечерта загубилите близки на Ютьоя ще пристигнат на острова и ще пуснат по водата цветя и свещи. След това на площада пред кметството в Осло ще се състои концерт с участието на норвежки и чуждестранни изпълнители.

Редактор: Георги Иванов

Брайвик смята, че историята ще го реабилитира

Делото срещу Андерш Брайвик завърши с искането на известния масов убиец да бъде освободен и с увереността му, че историята ще го реабил...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа