ЕК не иска да налага санкции на Полша, но е готова да го направи

584
ЕК не иска да налага санкции на Полша, но е готова да го направи

Европейската комисия не желае да използва санкции срещу Полша, но може да се окаже принудена да ги приложи във връзка с нарушенията от Варшава на европейския принцип за върховенство на закона в съдебната реформа, заяви първият зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс.

Той се изказа на заседание на комисията на Европарламента по гражданските свободи, правосъдието и вътрешните работи, свикано специално по този случай.

„ЕК не се стреми към налагане на санкции и член 7 (от Договора за ЕС), целта ни е диалог и отстраняване на нарушенията на принципите на върховенството на закона. Но същевременно трябва да заявим, че сме готови да използваме всички инструменти, с които разполагаме. Сега смятаме да привлечем подкрепата на останалите държави от ЕС и на Европарламента”, каза Тимерманс.

Той подчерта, че ЕК вече „загуби година за проучване на ситуацията, изпрати 3 уведомителни писма на полската страна и задейства процедура за отстраняване на нарушенията” във връзка с приетите от Полша закони за гражданските съдилища.

Еврокомисарят посочи, че ЕК разследва полските законови норми за сеч в природния резерват Беловежка гора и въвеждането на различна пенсионна възраст за мъжете и жените, което свидетелства, че страната се отклонява от европейския принцип за равноправие на половете, предаде БГНЕС.

Тимерманс добави, че за година разследване Варшава не е дала никакви конкретни предложения за коригиране на положението.

„На 28 август получихме нов отговор от Полша, продължаваме да го анализираме, но още отсега мога да кажа, че той също не съдържа никакви нови мерки, за да се изпълнят изискванията на ЕК”, подчерта Тимерманс.

„Върховенството на закона не е само основополагащ принцип на ЕС, определящ кои сме ние. Това е и въпрос на функционирането на ЕС, защото съдиите в страните от общността са едновременно и европейски съдии, прилагащи пряко нормите на ЕС. Без да сме сигурни в независимостта на правосъдието, не може да има единен европейски пазар”.

През юли одобрената от двукамарния полски парламент съдебна реформа предизвика протести, в които участваха над 100 000 души. Демонстрантите смятат, че управляващата партия се домогва до овладяване на върховния съд и на цялата съдебна система.

Трима бивши полски президенти – Лех Валенса, Александер Квашневски и Бронислав Коморовски, нарекоха реформата път към диктатура.

ЕК започна разследване още в периода на подготовка на съдебната реформа в Полша.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа