ЕК предлага нови правила за биологичното производство

13013
ЕК предлага нови правила за биологичното производство
Снимка: Getty Images/Guliver

През последните 10 години пазарът на биопродукти е нараснал 4 пъти, което налага актуализиране на правилата за производство на тези стоки. С ново предложение за нов регламент относно биопроизводтсвото и етикетирането на биопродукти излезе Европейската комисия, съобщиха от представителството на институцията у нас.

Споделените от потребителите и производителите притеснения са залегнали в основата на това ново предложение, чиято цел е да се отстранят недостатъците в действащата система. Предложението има за цел да се запази доверието на потребителите и производителите и да се улеснят земеделските стопани.

Казусът със Сметната палата стигна и до Брюксел

Сметната палата отнесе и до Брюксел недоволството си от подготвяните законови промени, които, според институцията, ограничават сериозно...

Конкретните предложения на Комисията са следните: да се укрепят и хармонизират правилата както в Европейския съюз, така и по отношение на внасяните продукти, като се премахнат редица от съществуващите изключения по отношение на производството и контрола; да се укрепи контролът, като той се базира на принципа за оценка на риска; да се улесни преминаването на малките земеделски стопани към биологично производство, като се въведе възможността за включването им в система за групово сертифициране; да се обърне по-задълбочено внимание на международния аспект на търговията с биологични продукти, като се добавят нови разпоредби за износа; и не на последно място; да се опрости законодателството, за да се намалят административните разходи за земеделските стопани и да се повиши прозрачността.

„Бъдещето на сектора на биологичното производство в ЕС зависи от качеството и реалните биологични характеристики на продуктите, продавани с логото на Европейския съюз за биологично производство.Чрез новия регламент за потребителите ще има повече гаранции за качеството на биологичните храни, произвеждани и продавани в ЕС, а земеделските стопани, производителите и търговците на дребно ще имат достъп до по-голям пазар както в ЕС, така и извън него”, коментира Дачиан Чолош.

Комисията също така одобри план за действие за бъдещето на биологичното производство в Европа. В плана се предвижда по-добро информиране на земеделците за инициативите на ЕС, свързани със селскостопанската политика, както и насърчаване на предлагането на биопродукти например в училищата.

 

Михайлова чака размразяването на парите по „Околна среда”

Проверката на договорите по ОП „Околна среда” завърши. Ако колегите от ЕК са удовлетворени, плащанията по програмата ще бъд...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа