ЕК представи пакет с предложения за борба с тероризма в ЕС

1552
ЕК представи пакет с предложения за борба с тероризма в ЕС
Снимка: Getty images/Guliver

Европейската комисия представи пакет от предложения за засилване на борбата срещу тероризма в страните от ЕС, предаде БГНЕС.

Този пакет включва мерки за борба с разпространението на радикални идеи в интернет, подобряване на сигурността на публичните зони и разширяване на правомощията на Европол, включително чрез достъп до цифрови данни.

Пакетът от мерки беше представен от заместник-председателя на Европейската комисия за насърчаване на европейския начин на живот Маргаритис Схинас и неговата подчинена, еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон, на брифинг в Брюксел.

„Програмата на Европейската комисия за борба с тероризма се стреми да инвестира в това нашите общества да бъдат по-устойчиви чрез целенасочени мерки за борба с радикализацията и защита на публичните зони от терористични атаки", каза Схинас. „Европейският начин на живот е ключова ценност за нас и ние трябва да направим всичко по силите си, за да го защитим от онези, които се опитват да го подкопаят."

Тези предложения все още трябва да бъдат одобрени от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Американец призна, че е готвил терористични атаки срещу Белия дом и "Тръмп Тауър"

Жител на Южна Каролина призна, че е участвал в заговор за извършване на терористични атаки в САЩ и в чужбина от името на терористичната...

Контрол в интернет

Предложенията на Европейската комисия в областта на борбата с радикализацията са насочени към извънсъдебно премахване на терористично съдържание в интернет в рамките на един час от момента на откриването му. Такава скорост на изтриване на данни Европейската комисия възнамерява да постигне, като възложи отговорността за това на операторите на интернет платформи: отговорници по съобщения, социални мрежи и хостинг. Това изискване трябва да се превърне в главно условие за тяхната работа в Европа.

„Не можем да позволим интернет да бъде циркова арена за терористи, така че там да се появяват техни призиви или записи на отвратителните им действия“, каза Схинас в тази връзка.

Друга област на работа трябва да бъде реализацията на програми за борба с така наречената физическа радикализация на европейските граждани, която сега се наблюдава масово в затворите на Европейския съюз. Европейската комисия предлага да се разработят програми за реабилитация и реинтеграция на затворници в европейските затвори.

Антитерористично градоустройство

За враг на Франция бе обявен "радикалният ислямизъм"

На църковна служба във връзка с убийството на трима души от нападател с нож в средиземноморския град Ница френският премиер Жан Кастекс...

Предложението на ЕС за защита на публичните пространства и критичната инфраструктура е насочено към планирането и проектирането на градските пространства така, че да се създаде възможност за проектиране и инсталиране на системи за откриване на оръжия или експлозиви, както и преустройство на пешеходните зони по такъв начин, че достъпът до тях с камиони да бъде възможно най-труден.

Схинас подчерта, че „Европейската комисия е готова да предостави финансова помощ на местните власти за проучване на начини за подобряване на безопасността на обществени места и на критичната инфраструктура“.

Полицейска мрежа

Разширяването на правомощията на Европол е насочено главно към предоставянето на тази структура с разширени права за достъп до съдържание в интернет, както и „да се анализират големи количества данни за целите на борбата с тероризма, които може да са твърде големи или сложни за отделните държави от ЕС, за да ги разберат“.

По този начин Брюксел предлага на полицейските структури на наднационално ниво да обработват големи количества данни от европейски и чуждестранни граждани в интерес на борбата с тероризма, радикалните идеологии и разпространението на детска порнография. Отговаряйки на въпрос на журналисти дали ЕК възнамерява да задължи операторите на съобщения да предоставят ключове за криптиране на техните данни на специалните служби, европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон заяви: „Протоколите за криптиране са изключително важни за интернет, но не можем да позволим терористично съдържание да остане неразкрито. Трябва да намерим баланс между използването на криптиране и способността на разузнавателните агенции да се противопоставят на терористите."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Британското военно разузнаване: Русия дава сериозен брой жертви на ден в Украйна и ще нарастват

Най-скъпият военен дрон на САЩ: Ще отиде ли в Украйна? (ВИДЕО)

Самичък: Украински танк взриви руски танк и обърна в бяг още 2 БТР-а (ВИДЕО)

Роми атакуваха наборна служба на украинската армия (ВИДЕО)

Русия казва: Свалихме 4 ракети ATACMS над Крим. Защо тогава има голям пожар?

Зеленски два пъти отхвърля искания за разблокиране на западно оръжие за полка "Азов"

Украйна вече има нови оръжия от САЩ, ето кога пристигат Patriot от Испания и Германия (ВИДЕО)

Кипър засилва мерките заради опасност от пожари на Великден

"Преди Евровизия": Отново запалиха Корана в Швеция (ВИДЕО)

Европейските "зелени" дадоха старт на предизборната кампания

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа