ЕК започна разследване срещу Полша заради свободата на медиите и влияние върху КС

3547
ЕК започна разследване срещу Полша заради свободата на медиите и влияние върху КС

ЕС започва разследване срещу властите в Полша за нарушаване стандартите за върховенство на закона. Безпрецедентната процедура беше задействана с решение на Европейската комисия (ЕК) днес.

Брюксел започва диалог с консервативното правителство във Варшава, което е обвинявано в налагане на едноличен контрол над Конституционния съд (КС) и държавните медии. Ако отговорът му е незадоволителен, ЕК може да поиска отнемането правото на глас на Полша в европейските институции, предаде БНР.

ЕК ще обсъжда дали да постави Полша под наблюдение

Европейската комисия (ЕК) ще обсъжда състоянието на правовата държава в Полша, след като консервативното парламентарно мнозинство прие ...

Причините за задействането на т.нар. "механизъм за върховенство на закона", обясни зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс.

"Търся обяснения от полското правителство защо 2 решения на Конституционния трибунал не бяха изпълнени от останалите държавни институции, защо бе променена процедурата за назначаването на председателя и зам.-председателя на трибунала, както и за новите правила, които могат да ограничат неговите правомощия. Тези промени оставят впечатление, че политическото влияние над съда се увеличава", каза Тимерманс.

Относно промените в закона за обществените медии в Полша, той обясни, че "демокрацията е защитена само ако правосъдието – в това число – Конституционният съд, може да гарантира свободата на словото".

Комисията ще прецени дали да премине към втора наказателна фаза на процедурата в средата на месец март, когато се очаква експертна оценка на юристите от Венецианската комисия на Съвета на Европа.

Германия и Полша потушават напрежението

В понеделник Варшава и Берлин се опитаха да уталожат напрежението, което се породи от критиките на германски политици след привикването...

В отговор полският министър-председател Беата Шидло призова опозицията да подкрепи правителството, като образува единен фронт срещу "клеветите" от Брюксел, предаде AFP.

"Полша бе несправедливо набедена в неща, които не съществуват в нашата страна като погазване на принципите на правовата държава. Това не е вярно. Демокрацията е жива и здрава в Полша", заяви Шидло пред парламента.

Опозиционни депутати обаче заявиха, че правителството жъне последствията на собствените си действия и че обект на критиките от Брюксел е именно то, а не Полша като цяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа