Енергийната криза в Чехия доведе до вот на недоверие, но правителството оцеля

1824
Енергийната криза в Чехия доведе до вот на недоверие, но правителството оцеля
Снимка: Getty Images

Коалиционното правителство в Чехия оцеля при парламентарен вот на недоверие. До него се стигна заради реакцията на кабинета спрямо енергийната криза и скандал, в който беше замесен шефът на една от разузнавателните служби на страната, предаде Associated Press.

Коалиционното правителство в Чехия оцеля при парламентарен вот на недоверие по темата за справянето с енергийната криза и скандал, в който беше замесен шефът на една от разузнавателните служби на страната, предаде Асошиейтед прес.
Депутатите от петпартйната управляваща коалиция, която има мнозинство в долната камара на чешкия парламент, отхвърлиха вота на недоверие, гласуван днес след дебати по него, продължили 22 часа. Само 84 народни представители в 200-местната Камара на депутатите гласуваха "за" приемането му.
Опозицията в парламента, включително центристката партия "Действие на недоволните граждани" (АНО), водена от бившия премиер популист Андрей Бабиш, и антиимигрантската "Свобода и пряка демокрация", обвиняват управляващите, че не правят достатъчно, за да помогнат на чешките граждани и бизнеса да се справят с високите цени на електричеството и природния газ.
Чешкото правителство оспорва тези твърдения, като се аргументира с приетия план за подкрепа на домакинствата със средно по 15 000 чешки крони (611 долара) през предстоящата зима, както и с подготвяните нови мерки за облекчаване на финансовия натиск.
Правителство в Чехия планира да призове за свикване на спешна среща на страните от Европейския съюз през следващата седмица, на която да се потърси единен подход към проблема. Страната в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.
Другата тема на вота на недоверие касаеше случая с подалия оставка шеф на Бюрото за международни отношения и информация Петър Млейнек заради предполагаеми контакти с бизнесмен, обвиняван в корупция. Самият Млейнек отрича тези обвинения. Депутатите от опозицията в Чехия настояват и за отстраняването на министъра на вътрешните работи Вит Ракушан, който назначи Млейнек и го подкрепи в скандала.Коалиционното правителство в Чехия оцеля при парламентарен вот на недоверие. До него се стигна заради реакцията на кабинета спрямо енергийната криза и скандал, в който беше замесен шефът на една от разузнавателните служби на страната, предаде Associated Press.

Депутатите от петпартийната управляваща коалиция, водена от премиера Петр Фиала, която има мнозинство в долната камара на чешкия парламент, отхвърлиха вота на недоверие. Той бе гласуван днес след дебати, продължили 22 часа. Само 84 народни представители в 200-местната Камара на депутатите гласуваха "за" сваляне на кабинета.

Франция разследва бившия чешки премиер Андрей Бабиш за пране на пари

Появата на бившия чешки премиер Андрей Бабиш в „Досиетата Пандора“ вече му коства загуба на изборите и, съответно, на позиц...

Опозицията в парламента, включително центристката партия "Действие на недоволните граждани" (АНО), водена от бившия премиер Андрей Бабиш, и антиимигрантската "Свобода и пряка демокрация", обвиняват управляващите, че не правят достатъчно, за да помогнат на чешките граждани и бизнеса да се справят с високите цени на електричеството и природния газ.

Чешкото правителство оспорва тези твърдения, като се аргументира с приетия план за подкрепа на домакинствата със средно по 15 000 чешки крони (611 долара) през предстоящата зима, както и с подготвяните нови мерки за облекчаване на финансовия натиск.

Правителство в Прага планира да призове за свикване на спешна среща на страните от ЕС през следващата седмица, на която да се потърси единен подход към проблема. Страната в момента е ротационен председател на Съвета на ЕС.

Другата тема на вота на недоверие касаеше случая с подалия оставка шеф на Бюрото за международни отношения и информация Петър Млейнек заради предполагаеми контакти с бизнесмен, обвиняван в корупция, пише БТА. Самият Млейнек отрича тези обвинения. Депутатите от опозицията в Чехия настояват и за отстраняването на министъра на вътрешните работи Вит Ракушан, който назначи Млейнек и го подкрепи по време на скандала.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа