ЕНП няма да подкрепи резолюцията на ЕП за България

4135
ЕНП няма да подкрепи резолюцията на ЕП за България
Снимка: EPP

Групата на Европейската народна партия няма да подкрепи резолюцията за България при гласуването в ЕП около 17:30 ч. българско време. Това става ясно от изявление на един от заместниците в партията - Естебан Гонсалес Понс, цитиран от БНР.

Потвърждават го и разкритията в коментарна статия от Christian Oliver и MAÏA DE LA BAUME в базирания в Брюксел сайт "Politico" , в която се подчертават двойните стандарти в най-голямата партия в ЕП: "ЕНП трябва да защити европейските пари, предназначени за България, докато се позиционира като основен защитник на тезата, че изплащането на еврофондовете трябва да зависи от строгото спазване на върховенството на закона."

Манфред Вебер провел "добър разговор" с Бойко Борисов за България

"Проведохме добър разговор с Бойко Борисов за България". Това написа в Twitter председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент ...

Крах на почти всички текстове, които защитават Борисов и Гешев в резолюцията на ЕП за законността в България (ВИДЕО)

В изявление Естебан Гонсалес Понс (зам.-председател на ЕНП) се казва, че някои парламентарни групи са превърнали документа в партиен инструмент, вместо да го използват за целите на ЕС и този текст трябва да се върне обратно за преформулиране.

"Този текст e неточен, неподплатен в някои отношения и някои от точките почти нямат нищо общо с наболелите проблеми", цитира го БНР.

"В текста се призовава за продължаване на механизма за сътрудничество и проверка, въпреки индикациите на Комисията, че България може да бъде извадена от него на базата на постигнатия напредък", твърди евродепутатът.

Естебан Гонсалес отправя призив към българските граждани да използват демократичното си право, като гласуват на изборите през март догодина.

Александър Йорданов: ЕНП подкрепя напълно правителството на България

"Днес на заседание на парламентарната група на ЕНП в Брюксел се проведе обмяна на мнения с председателя на партията Доналд Туск, основа...

И според Politico повечето евродепутати на ЕНП ще гласуват срещу резолюцията, която отразява опасения, че европейските фондове подхранват корупцията по високите етажи на властта в балканската държава на фона на продължаващи вече три месеца антиправителствените протести.

От изданието подчертават двоякият подход на ЕНП към ситуацията в България: от една сртана партията настоява за нови правила и отнемане на еврофинансиране при неспазване на европейските ценности, а от друга - прилага двойни стандарти за своите съюзници. "Непосредственият приоритет на депутатите от ЕНП е да защитят българския премиер Бойко Борисов. Те смятат, че той е подложен на политически мотивирани атаки.", пише Politico.

От ЕНП искат и Божков да бъде даде за пример от България заради върховенството на правото

От юли България е затънала в политическа бъркотия, която разкрива до каква степен мафиотските босове са създали и управляват паралелна държава чрез своето влияние върху медиите, правосъдието и силовите структури. Президентът Румен Радев, други опозиционни лидери и протестиращите обвиняват Борисов, че е позволил завземането на държавата, продължава анализът в изданието.

Лидерът на групата на ЕНП Манфред Вебер призна по време на дебата в Европейския парламент, че в България "не всичко е перфектно". Той обаче с радост заключи, че при управлението на Борисов страната е "на прав път". Депутатите от групите на социалистите, либералите и "зелените" обвиняват ЕНП в лицемерие, тъй като поставя предаността си към Борисов над върховенството на закона.

ЕС се издъни с политиките си в България и подкрепата за мафията, смята Николай Марков

Европейската комисия и партията ЕНП компрометираха демокрацията и върховенството на закона с подкрепата си към дългогодишно мафиотско у...

Катарина Барли, която е бивш правосъден министър на Германия, а сега зам.-председател на ЕП от групата на левицата, твърди, че ЕНП винаги е бързала да призове за оставки заради корупцията, но когато става въпрос за хора извън нейната група. Тя призова ЕНП да не повтаря ситуацията с бездействието си заради корупцията в Унгария. "Не правете същата грешка в България", каза тя.

Румънският евродепутат Рамона Стругариу (Обнови Европа) критикува "могъщите" европейскполитици, че подкрепят "добре изплетените мрежи" в България, които злоупотребяват с еврофондовете. "Знаете ли кого подкрепяте?", пита тя и напомня, че германският канцлер е най-силният съюзник на Борисов в ЕНП през последните десет години.

Припомняме, че резолюциите на ЕП нямат задължителен характер. Тази обаче може да има сериозен политически отглас в страната.

Euractiv: Измама със земеделски фондове в България, ще я забележи ли Коьвеши

От Politico припомнят, че в момента, в който Европа обсъжда ограничаването на евросредства заради корупция, в България има скандали, свръзани с точно такива злоупотреби.

Атанас Чобанов: Поправките в резолюцията все едно са писани от коалицията Борисов - Гешев

В момента текат едни, бих казал, задкулисни договорки между групите за гласуване на поправките в резолюцията - коя група как да гласува...

"Злоупотребата с европейски фондове е ключов фактор за стимулиране на корупцията в България, а последните случаи се отнасят до висши служители, използващи еврофондове за строеж на частни вили и предоставянето на земеделски фондове на несъществуващи фирми.

Друго нашумял случай, който се разследва, се отнася до опита на висши функционери от съдебната система да отнемат асансьорна компания със заплахи. Целта отново е достъпът до парите от ЕС.", пишат от медията.

Манфред Вебер избягва да говори за злоупотребите с еврофондове в България. Вместо това той похвали Борисов, че "ръководи проевропейско правителство" и подкрепя въвеждането на еврото. Въпреки нападенията срещу журналисти и независимата съдебна система, Вебер твърди, че България има добре функционираща демокрация и свободни медии. Българският евродепутат от ГЕРБ Андрей Ковачев се оплака, че дебатът за върховенството на закона се политизира от българските "прокремълски" социалисти, отбелязват още авторите на коментара.

"Българските социалисти наистина имат силни връзки с Москва, но Борисов също поддържа сърдечни връзки с Русия, точно както крайнодесните си коалиционни партньори."

Основният аргумент на ЕНП е, че промяната в България трябва да бъде решена от редовните избори през пролетта на 2021 г., а не от уличните протести.

Крах на почти всички текстове, които защитават Борисов и Гешев в резолюцията на ЕП за законността в България (ВИДЕО)

Цели 33 поправки от общо 50, предложени главно от Европейската народна партия (ЕНП) в резолюцията за върховенството на правото и закона...

За много от протестиращите този аргумент няма смисъл. Те твърдят, че това е оправдание за липсата на действия по отношение на европейските фондове, които са създали дълбоко вкоренени паралелни властови мрежи в съдебната власт, които са по-мощни от демократично избраните политици, пише Mediapool.

"Politico": България най-лоша от страните-членки според доклада на ЕК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украйна конфискува активи на назначения от Русия губернатор на Запорожка област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 25.04 - Байдън подписа военната помощ, първата пратка вече е на път

Лукашенко: С Путин решаваме за ядрените оръжия - как и кога

Десетки хиляди полети имали проблеми с навигацията, подозират руска намеса

За създаване на "терористично общество": Русия арестува задочно Гари Каспаров

"Спрете лодките": Лондон с крайни мерки срещу мигрантите

Една голяма заплаха виси над Германия

Кой държави дават най-много военна помощ за Украйна - ето по колко милиарда отпускат

Като ресторантьор ти иде да си скубеш косите - какво разказват собственици на заведение

Нарушаване на пътните правила в чужбина: ЕС с по-строго законодателство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа