ЕП: АНС подслушва, значи не трябва да има преференции за американски компании

22559
ЕП: АНС подслушва, значи не трябва да има преференции за американски компании
Снимка: Getty Images/Guliver

Одобрението на Европейския парламент за трансатлантическото споразумение в областта на търговията и инвестициите може да бъде поставено под въпрос, ако не бъде прекратено общото масово наблюдение от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Това се казва в приетата днес от ЕП резолюция, която слага край на шестмесечното проучване на програмата за наблюдение на САЩ.

Споразумението, което визира ЕП, е известно под името "Безопасно пристанище". Целта му е да позволи на американските компании да пренасят на американска земя лични данни на европейски граждани.

Подслушвали са и международни разговори на Ердоган

Турският премиер Реджеп Ердоган съобщи, че са били подслушвани разговорите му е с различни световни политически лидери. Според мини...

Според евродепутатите обаче действията на АНС са пречка по пътя към "Безопасно пристанище". Борбата срещу тероризма не може да оправдае тайното и незаконно масово наблюдение, казва ЕП.

Резолюцията, с която членовете на Европейския парламент отправиха своите констатации и препоръки за повишаване на неприкосновеността на личния живот на гражданите на ЕС, бе подкрепена с 544 гласа. 78 гласуваха „против“, а 60 се въздържаха.

Европейският парламент не трябва да дава подкрепата си за окончателното споразумение за трансатлантическо партньорство в областта на търговията и инвестициите със САЩ, ако то не зачита в пълна степен основните права на гражданите на ЕС, се казва в приетата резолюция. ЕП счита, че защитата на данните трябва да е извън рамките на търговските преговори между ЕС и САЩ. Одобрението на Европейския парламент за споразумението може да бъде поставено под въпрос, ако не бъде изцяло прекратено общото масово наблюдение и прихващането на съобщенията на институциите и дипломатическите представителства на ЕС.

Депутатите призовават за „незабавно спиране“ на предаването на лични данни от ЕС към дружества, установени в САЩ, които се придържат към принципите за сфера на неприкосновеност на личния живот. Този механизъм не осигурява адекватна защита за гражданите на ЕС, смятат депутатите и призовават САЩ да представи предложение за нова рамка за пренос на лични данни от ЕС към САЩ, която отговаря на изискванията на законодателството на ЕС за защита на данните и осигурява необходимото равнище на защита.

Правителствата шпионират - е, вече можем и ние

Колко пъти сте имали нужда от приятелски съвет или дори подсказване по време на важно събитие - бизнес среща, важна вечеря или дори изп...

В резолюцията депутатите заявиха, че борбата срещу тероризма не може да оправдае тайното и незаконно наблюдение. Според тях трябва да се замрази изпълнението на споразумението във връзка с Програмата за проследяване на финансирането на тероризма, докато не се провери достоверността на твърденията, че американските власти имат достъп до банкови данни на гражданите на ЕС извън рамките на програмата.

Резолюцията съдържа призив за създаването на „европейска програма за защита на лицата, които сигнализират за нарушение“, в която специално внимание трябва да се обърне на "сложността на подаването на сигнал за нарушение в областта на разузнаването". ЕП призова страните членки да обмислят възможността да осигурят на лица, сигнализирали за нарушение, международна закрила от наказателно преследване.

В резолюцията се посочва, че Европа трябва да развива своите собствени IT „облачни“ услуги, включително и в областта на кибер сигурността и криптирането, за да се гарантира по-високо ниво на защита на личните данни.

Проучването на Комисията за граждански свободи започна през септември 2013 година. Оттогава досега са проведени общо 16 изслушвания по темата.

Следенето облагодетелства ли американските компании?

"Няма нито един документ, които да доказва, че информацията за гражданите отива в корпорациите. Разбира се Америка има икономически инт...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com