ЕП: ЕС да гарантира равен достъп за всеки до ваксина срещу коронавируса

3422
ЕП: ЕС да гарантира равен достъп за всеки до ваксина срещу коронавируса
Снимка: iStock

За да се предотврати недостигът на стоки от първа необходимост, като храни, фармацевтични продукти, медицински консумативи и оборудване за лична защита, Европейската комисия(ЕК) трябва да следи внимателно всички ограничения, наложени от държавите членки по отношение на свободното движение на стоки на вътрешния пазар и да гарантира, че правилата на ЕС се спазват, подчертават евродепутатите в писмо на Комисията по вътрешен пазар и права на потребителите.

Страните от ЕС трябва също така да гарантират, че професионалните услуги, особено в секторите на здравеопазването, грижите за деца или възрастни хора в трансграничните региони, могат да продължат да функционират.

„Необходимо е да се засили законодателството по процедурите за възлагане на съвместни обществени поръчки, за да може да бъдат използвани за закупуване на ваксина, след като тя стане налична, както и да се избегнат спекулациите с цената й и да се осигури равен достъп в рамките Европейския съюз“, заявява комисията по вътрешен пазар (IMCO).

Евродепутатите също така призовават страните от ЕС да координират използването на иновативни технологии, като 3D принтиране. „Секторът за производство чрез 3D принтиране може да предложи незабавни решения за болници, които изпитват внезапен и непредвиден недостиг на оборудване или ограничен достъп до основни лични предпазни средства“, се казва в писмото.

Евродепутатите призовават ЕК и националните органи активно да следят пазара по време на кризата, за да не допуснат да бъдат нанесат вреди на потребителите поради ситуацията с COVID-19.

Те трябва да споделят информация за злоупотреби, например подвеждащи твърдения във връзка с коронавируса за причините за увеличение на цените или измами, по-специално за продукти, които в момента са с голямо търсене. Необходим е последователен и координиран подход за справяне със заблуждаващи практики на нелоялни търговци, по-специално за тези, които продават фалшиво медицинско оборудване онлайн, настоява комисията IMCO.

Кристалина Георгиева: Световната икономика може да пострада от 2009-та

Световната икономика е изправена пред "сериозни" щети от пандемията от коронавируса, които може да са по-сериозни в сравнение с тези от...

Комисията по вътрешен пазар и права на потребителите приветства насоките на ЕК за регламентите на ЕС за правата на пътниците и позоваването на правилата за туристическите пакети, които позволяват на пътниците да отменят пътуванията си без глоби и неустойки при такива „неизбежни и извънредни обстоятелства“ и които изискват туроператорите да предоставят помощ на пътниците блокирани в чужбина.

Комисията трябва редовно да информира Европейския парламент за това как се развива ситуацията на вътрешния пазар, за да се гарантира, че Парламентът има демократичен контрол върху процеса, припомнят членовете на ЕП от комисията по вътрешен пазар.

Вижте още:

НА ЖИВО: Последна информация и всичко за коронавируса, 23 март

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

Естония трябва да удвои разходите за отбрана, за да спре руска инвазия: Естонският главнокомандващ

Турция иска разследване на пожара в Германия, при който загинаха българи от турски произход

Страшна реалност: Завърналите се от Украйна руски военни са убили досега близо 60 цивилни в Русия (СНИМКИ)

Хиляди снаряди, планове за бойни машини и ракети: Германия с нов пакет за Украйна

Кметицата на Париж спешно бе отведена в бомбоубежище при посещението й в Киев (СНИМКА)

Външният министър на Латвия подаде оставка заради скандал с бизнес пътувания

Полша удари руска шпионска мрежа

Бой, отрязано ухо, ток в слабините: Руският омбудсман се гордее колко цивилизована и зряла е Русия (СНИМКИ)

Руската рафинерия край Самара е спряла цялото си производство след удара с дрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа