X
 
 

ЕП одобри повече права за пътуващите с жп транспорт

1490 1
photo of ЕП одобри повече права за пътуващите с жп транспорт
Снимка: Евгения Гигова/Actualno.com
Евродепутатите одобриха повече права за пътниците, използващи железопътен транспорт. Те включват по-висока компенсация при закъснение и по-добро съдействие за хора с ограничена подвижност, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.

Правилата относно правата на пътниците, използващи железопътен транспорт, са в сила от 2009. Днешното гласуване е важна стъпка към допълването и подобряването на тези правила.

Експерти: Държавата се готви да даде 840 млн. лева за бавни влакове

Подвижният състав на БДЖ умишлено се унищожава и разграбва. Това обявиха експерти от Гражданска инициатива за обществен и релсов трансп...

По-високи компенсации при големи закъснения

Евродепутатите подкрепиха и увеличение на компенсациите, което означава, че пътниците ще могат да поискат 50% от цената на билета при закъснения между 60 мин и 90 мин, в допълнение на правата им за продължаване на пътуването или промяна на маршрута. Пътниците ще имат право на 75% от цената на билета при закъснение между 91 мин и 120 мин и 100% от цената на билета при закъснения повече от 121 мин.

Според сегашните правила, пътниците могат да поискат компенсация до 25% от цената на билета при закъснение между 60 мин и 119 мин и до 50% при закъснение от 120 мин или повече.

Повече информация и съдействие

Според предложените промени, повече информация за правилата на пътниците ще бъдат налични на гарите и във влаковете, а също така ще бъде отпечатана на билетите, за да бъдат пътниците по-добре осведомени за правата им и да могат да търсят правата си преди, по време и след пътуване.

ЕП иска страните членки да ползват и други критерии освен "най-ниска цена" за обществените поръчки

Европейският парламент (EП) е дълбоко разочарован от скоростта, с която много държави членки транспонираха директивите за обществените ...

Евродепутатите също направиха по-ясни правилата, с които се осигурява безплатно съдействие за пътници с ограничена подвижност и хора с увреждания на гарите. Съгласно новите изменения железопътните оператори и управителите на гарите ще бъдат отговорни за навременното пълно компенсиране на пътниците, ако са причинили загуба или повреда на оборудването за придвижване или са загубили или ранили животни, обучени да подпомагат хората с увреждания.

За да помагат за популяризирането на колоезденето, както новите, така и обновените влакове, трябва в бъдеще да имат добре обозначено място за транспортиране на велосипеди, казват членовете на ЕП.

Те също така подкрепиха по-ясни срокове и процедури за обработка на жалбите.

Еднакво прилагане на правилата на ЕС за правата на пътниците, използващи железопътен транспорт

За да се гарантира че правилата на ЕС за железопътните пътнически превози се прилагат по-рано и във всички страни, евродепутатите от парламентарната комисия по транспорта също подкрепиха предложеното по-ранно премахване на временните изключения, прилагани от редица държави-членки при прилагането на някои части от правилата за пътнически права за вътрешния железопътен транспорт през 2009 г. Досега само 5 държави-членки (Белгия, Дания, Италия, Холандия и Словения) прилагат изцяло правилата на ЕС за правата на железопътните пътници.

ЕП отряза 70 млн. евро, предвидени за Турция и пренасочи част към Сирия

Европейският парламент (EП) реши да съкрати със 70 млн. евро предприсъединителните средства, предназначени за Турция, тъй като условият...

Изключенията за вътрешните железопътни услуги може да продължат не повече от 1 година след влизането в сила на изменените правила, казват евродепутатите.

Предложените изменения трябва да се гласуват от всички членове на Европейския парламент.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

1 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 8 месеца Профил на трол?
    Това как ще стане в Булгаристан, тук влаковете редовно закъсняват, а зимата може и да не дойдат, зависи къде ще ги изненада снежко.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
Президентът отвърна на огъня на "24 часа"

Президентът Румен Радев коментира публикации на в. "24 часа" в безпрецедентна позиция, изпратена от прессекретариата на държавния глава до...