ЕП препоръча еврокомисари да не могат да работят 36 месеца в частния сектор по компетентност

711
ЕП препоръча еврокомисари да не могат да работят 36 месеца в частния сектор по компетентност
Снимка: Getty Images

Европейският парламент поиска от Европейската комисия да преразгледа Кодекса за поведение на членовете на Комисията, за да гарантира, че техните декларации за конфликт на интереси предоставят пълна картина на финансовото положение и дейностите на всеки комисар и неговото семейство. Резолюцията обаче е незаконодателна. Тя беше приета с прие с 615 гласа „за“ срещу 5 гласа „против“, 6 „въздържали се“.

Според ЕП бивши еврокомисари не трябва да заемат позиции в частния сектор в своята сфера на компетентност за 36 месеца, а не за 18 месеца, както е сега. В скорошно свое изявление председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер предложи този период да бъде 24 месеца за бивши комисари, а за председателя на ЕК - 36 месеца.

В резолюцията се казва, че декларацията за финансовите интереси на комисарите трябва да съдържа настоящи или минали дейности и финансови интереси от последните две години. Евродепутатите препоръчват още членовете на Европейската комисия да декларират всички свои финансови интереси (като акционери, членове на управителни съвети на дружества, съветници и консултанти, членове на свързани фондации) по отношение на всички дружества, в които са участвали, включително интереси на близки членове на семействата им, както и настъпилите промени от обявяването на кандидатурата им.

В текста се казва още, че в случай на конфликт на интереси, установен по време на мандата, председателят на ЕК следва да спази препоръките на ЕП за разрешаването на този конфликт. Европейският парламент може да поиска от председателя на Комисията да оттегли доверието си спрямо определен член на Комисията и когато е уместно, да го лиши от правото му на пенсия и други полагащи се облаги.

Медиен намек: Кристалина Георгиева може да е използвала ЕК, за да вземе повече пари в Световната банка?

Новата работа на Кристалина Георгиева в Световната банка предизвиква сериозни притеснения в Брюксел. Причината – Европейската ком...

По-голяма роля за Комисията по правни въпроси на ЕП

Евродепутатите призоваха Комисията по правни въпроси на ЕП да получи по-голяма роля при разглеждането на декларациите за финансови интереси на членовете на ЕК. Тя трябва да гарантира, че те са надлежно попълнени с правилното съдържание, както и да прецени, дали съдържанието на определена декларация би могло да доведе до извода, че е налице конфликт на интереси.

В резолюцията се казва, че потвърждаването от страна на Комисията по правни въпроси на липсата на какъвто и да било конфликт на интереси е незаменимо предварително условие за изслушването на номинираните за членове на ЕК от комисията, която отговаря за неговото/нейното портфолио.

Евродепутатите подчертават, че на Комисията по правни въпроси трябва да се даде достатъчно време за извършване на подробна оценка на декларациите за финансовите интереси на еврокомисарите, и спазвайки най-голяма степен на поверителност, трябва да публикува своите окончателни заключения и да направи препоръки. Такива могат да бъдат комисар да се откаже от определени свои финансови интереси или промени, които трябва да бъдат извършени в неговото/нейното портфолио.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа