X
 
 

Ердоган: Франция изби 800 000 души в Руанда

2816 3
Ердоган: Франция изби 800 000 души в Руанда
Снимка: Getty images/Guliver
Президентът на Турция Реджеп Таийп Ердоган в сряда заяви, че не може да бъде оспорен фактът, че Франция е избила 800 хиляди души в Руанда преди 25 години, в остър ответ на критиките на френския президент Еманюел Макрон, който определи събитията от 1915 година като „арменски геноцид“, пише електронното издание на турския вестник Yeni Safak, цитирано от "Фокус". 

„Ако се поровим в геноцидите, кланетата и нарушенията на човешките права, ще видим същите страни, които вдигат шум за демокрацията и свободата“, заяви турският президент на симпозиум за архивите и историческите изследвания в столицата Анкара.

Във Вашингтон останаха шокирани от зетя на Ердоган

Зетят на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, когото той назначи за министър на икономиката преди девет месеца, проведе серия от кат...

„Тези, които поучават Турция за човешките права, демокрацията, арменския въпрос и борбата срещу тероризма имат кървава история“, добави турският лидер.

Той каза още, че нито една група или държава не може да докаже твърденията по арменския въпрос чрез доказателства от архивите.

Като отбеляза, че архивите на Турция за събитията от 1915 година са изцяло достъпни, Ердоган призова арменците и третите страни да направят същото.

По-рано този месец Макрон обяви 24 април за ден на памет за събитията от 1915 година между Турция и Армения.

Партията на Ердоган иска касиране на изборите

Управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Ердоган представи извънредно обжалване кметските...

Позицията на Турция за тези събития е, че избиването на арменците в Източна Анатолия се е случило, когато някои от тях са взели страната на нахлуващите руснаци и са се разбунтували срещу Османската империя. Последващото преселване на арменците води до много жертви.

Турция отхвърля представянето на инцидента като геноцид и описва събитията през 1915 година като трагедия, в рамките на която и двете страни са дали жертви.

Анкара многократно е предлагала да се създаде съвместна комисия от историци от Турция и Армения и международни експерти, които да се справят с въпроса.

Actualno.com

Етикети:

 • Анонимен 2 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  Когато е прав Ердоан - прав е!
 • Октомври 1 Октомври преди 9 месеца Профил на трол?
  ТУКА НЯМА ГРЕШКА. 100% е така. ОБАЧЕ НЯМА КАК ДА СЕ ОТРИЧА АРМЕНСКИЯТ ГЕНОЦИД , КАКТО И СИСТЕМНИЯТ ДЕМОЦИД НА НАС НАРОДИТЕ НА Балканите. Така , че СВОБОДА ЗА Другарят Апо.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 9 месеца Профил на трол?
  SVOBODA ZA TURSKA RUMELİA GYAURİNO.
  : 1 !