ЕС изисква от Гърция лагер за 400 000 бежанци в Атина

3106
ЕС изисква от Гърция лагер за 400 000 бежанци в Атина
Снимка: Getty Images/Guliver

На съвещание на външните министри от страните в ЕС в Амстердам външният министър на Белгия е предложил Гърция да построи лагер за 300-400 хиляди мигранти в Атина, съобщава министърът на миграционната политика на Гърция Янис Музалас.

„Белгийкият министър повдигна темата за лагер за 300-400 хиляди мигранти в Атина“, заявил той по тв Skai.

Гърция заплашена да остане извън Шенген, ако не пази границите си

Външните министри на страните от ЕС призоваха Гърция да направи повече, за да контролира притока на мигранти на своя територия, като ...

„Шенгенската зона се явява европейска заплаха. Европа се намира под заплаха, Европа се страхува, вълнува се“, заявил министърът, като признал „сложната ситуация за нашата страна от гледна точка на бежанците", пише РИА Новости.

По думите на Музалас центровете за регистрация ще бъдат готови в края на февруари и в началото на март ще заработят.

На срещата на външните министри в Амстердам Германия, Австрия и Швеция заплашили да изключат Гърция от Шенгенската зона, ако тя не реши проблема, цитират гръцките медии немския вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Британският Times пише, че Германия, Австрия, Белгия, Швеция и Дания са дали шест седмици срок на Атина да съкрати притока на бежанците, иначе ще поставят Гърция под карантина.

Гърция не иска да спира със сила мигриращите към Европа

Гърция отхвърли в неделя възможността да се заеме с "удавяне на жени и деца" в Егейско море. Страната повиши тона срещу европейските си...

Гръцките медии съобщавали и за „шокиращо предложение“, публикувано във Financial Times – „обмяна на дълг срещу мигранти“. Гърция трябва да задържа мигрантите, а Германия ще ѝ спише дълга, пише изданието.

Авторът на статията пише за създаването на център за бежанци и мигранти, за да избави Европа от миграционните проблеми, а в замяна Европа ще пристъпи към „щедро списване на гръцкия дълг“, отбелязват гръцките издания.

През октомври 2015 година немското издание WirtschaftsWoche заяви, позовавайки се на източници в правителството на Германия, че има предложение да се намалят икономическите изисквания на Германия от Гърция, ако гръцката страна приеме повече бежанци.

По-рано първият зам. външен министър на Гърция по европейските въпроси Никос Ксидакис съобщи, че страната вече е приела от 1990 година около 1 милион имигранти, или 10% от своето население, и продължава да приема преселници.

Скопие: Затягаме границата с Гърция, това е в интерес на Македония и ЕС

Република Македония няма намерение да затваря границата с Гърция, но ако се стигне до увеличаване на натиска от страна на Европейския с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com