ЕС подготвя санкции срещу Турция

2074
ЕС подготвя санкции срещу Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Френският министър за Европа заяви, че санкциите на ЕС срещу Турция заради нейната антикюрдска офанзива в Сирия са "на масата", след като европейските държави не успяха да убедят Съвета за сигурност на ООН да осъди военните удари от Анкара.

"Очевидно са на масата", каза Амели дьо Моншален пред радио France, като уточни, че потенциалните наказателни мерки заради нахлуването на Турция в Североизточна Сирия ще бъдат обсъдени по време на заседанието на Европейския съвет следващата седмица.

Сенатор-републиканец предлага конкретни мерки срещу Турция и Ердоган заради Сирия

Членовете на Американския Сенат предложиха да се въведат санкции срещу активите на висшето ръководство в Турция, включително и срещу пр...

Турция стартира артилерийски и въздушни удари в сряда срещу Кюрдските части за защита на народа (YPG). Това се случи, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп изненада съюзниците на Вашингтон в борбата срещу бойците на "Ислямска държава", като изтегли американските войски по границата със Сирия и Турция.

Припомняме, че късно снощи Съветът за сигурност на ООН не успя да постигне съгласие относно становище за военната операция на Турция в Сирия на закрито заседание за обсъждане на действията ѝ.

САЩ и Русия наложиха вето на становището на пет европейски членове - Франция, Германия, Белгия, Великобритания и Полша, които осъждат операцията.

Петимата членове на Европейския съвет, които свикаха срещата в четвъртък от 15 страни-членки призоваха Турция в съвместно изявление "да прекрати едностранните военни действия". Те заявиха, че операцията заплашва прогреса срещу терористичната групировка "Даеш", въпреки че една от целите на операцията е да изчисти всички останали терористи на групировката от региона.

Ердоган заплаши ЕС с бежанците, ако страните членки критикуват операцията в Сирия

Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган предупреди Европейския съюз (ЕС), че ще позволи на милиони бежанци да се отправят към с...

Руският посланик в ООН Василий Небензия, чиято страна е ключов съюзник на Башар Асад, заяви пред репортери, че всяко изявление на Съвета относно Сирия трябва да се занимава с по-широки въпроси, включително присъствието на чужди сили в страната.

Посланикът на САЩ Кели Крафт на свой ред заяви, че президентът Доналд Тръмп "е дал яснота", че САЩ "по никакъв начин" не одобряват решението на Турция да организира военно нахлуване в Североизточна Сирия.

По думите ѝ Тръмп е подчертал пред турското правителство, че то носи "пълна отговорност" за защитата на кюрдите и религиозните малцинства, а "неспазването от страна на Турция ще доведе до последствия".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

9 с 1 изстрел: Оръжие-кошмар за руски танкове и БТР (ВИДЕО)

Червен килим за Си Дзинпин в Унгария: Орбан затвърди репутацията си на троянски кон в ЕС

Путин посочи кой трябва да е новият руски премиер

Няма почивка за Русия: Нов успешен удар срещу руска петролна рафинерия (ВИДЕО)

Буря наводни центъра на Солун (ВИДЕА)

Четири държави удрят Русия с още санкции

Дейвид Камерън: Няма да спрем продажбите на оръжие на Израел

Мъж застреля двама полицаи в участък в Париж

Мария Захарова видя хибридна война срещу Русия в думи на Туск

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 10.05 - Бивш командир на НАТО съветва Европа какво да направи при атака

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа