ЕС постигна споразумение за устойчиви горива в авиоиндустрията

1378
ЕС постигна споразумение за устойчиви горива в авиоиндустрията
Снимка: iStock

ЕС постигна споразумение между Европейския парламент и Съвета по предложението за ReFuelEU в областта на въздухоплаването. След като влязат в сила, новите правила ще спомогнат за декарбонизацията на авиационния сектор, като задължат доставчиците на горива да смесват устойчиви авиационни горива (УАГ) с керосин във все по-големи количества от 2025 г. нататък, заяви ЕК.

Предвижда се тази мярка сама по себе си да намали емисиите на CO2 от въздухоплавателните средства с около две трети до 2050 г. в сравнение със сценария на "бездействие" и да осигури ползи за климата и качеството на въздуха чрез намаляване на емисиите, които не са свързани с CO2.

Сделката бележи последното споразумение по предложенията в областта на транспорта в рамките на пакета "Fit for 55", защото вече бяха постигнати споразумения относно актуализираните правила за търговия с емисии в авиационния и морския сектор, относно насърчаването на устойчиви горива за корабоплаването, както и относно ускореното внедряване на инфраструктура за алтернативни горива.

Новите правила ще изискват:

1) Доставчиците на авиационни горива да доставят минимален дял от устойчиви горива на летищата в ЕС, като се започне от 2 % от общото количество на доставените горива до 2025 г. и се достигне до 70 % до 2050 г. Новата смес от реактивни горива в ЕС ще трябва да съдържа и минимален дял от най-модерните и екологични синтетични горива, който с времето ще се увеличава;

2) операторите на самолети, излитащи от летища в ЕС, да зареждат само с необходимото за полета гориво, за да се избегнат емисиите, свързани с допълнително тегло или изтичане на въглерод, причинени от практиките на "зареждане с гориво" (умишлено пренасяне на излишно гориво, за да се избегне зареждането със УАГ);

3) летищата да гарантират, че тяхната инфраструктура за зареждане с гориво е налична и подходяща за разпространение на УАГ.

ЕС прие окончателно ключови закони за въглеродните емисии, България се въздържа

Съветът на ЕС прие окончателно пет закона, които ще позволят на блока да намали емисиите на парникови газове в основните сектори на ико...

Мандатът за смесване обхваща биогоривата , рециклираните въглеродни горива и синтетичните авиационни горива (е-горива) в съответствие с Директивата за възобновяемата енергия, но изключва хранителните и фуражните култури, което подкрепя целите за устойчивост. Тъй като ще се прилага на територията на целия ЕС, новият мандат ще осигури равнопоставеност в рамките на вътрешния пазар на ЕС, ще осигури правна сигурност на производителите на горива и ще спомогне за стартирането на широкомащабно производство на целия континент. Той също така ще повиши енергийната сигурност на ЕС чрез намаляване на зависимостта от енергийни продукти, произхождащи от трети страни, и ще създаде хиляди нови работни места в енергийния сектор. Авиокомпаниите в ЕС ще имат достъп до все по-големи количества устойчиво авиационно гориво в целия ЕС.

ОЩЕ: Съгласие в ЕС кога и къде ще се изграждат зарядни станции с алтернативни горива

Това споразумение е важна стъпка към изпълнението на законодателния пакет на Комисията "Fit for 55" и ще спомогне за постигането на амбициите на ЕС в областта на климата в рамките на Европейската зелена сделка.

Емисиите от въздухоплаването в Европа са се увеличили средно с 5 % на годишна база в периода 2013-2019 г. Макар че по време на пандемията емисиите от авиацията спаднаха драстично, все още се очаква те да продължат да нарастват. Повишената амбиция на авиационния сектор в областта на климата ще бъде от решаващо значение за постигането на целите на ЕС в областта на климата съгласно Парижкото споразумение и за осъществяването на Европейската зелена сделка.

За да постигне неутралност по отношение на климата, ЕС трябва да намали емисиите от транспорта с 90 % до 2050 г. (в сравнение с нивата от 1990 г.). RefuelEU Aviation ще помогне на авиационния сектор да допринесе за постигането на тази цел, заедно с преразгледаните правила за системата на ЕС за търговия с емисии в авиационния сектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Русия със заплахи към Франция и F-16, пак дрънка ядрено оръжие

Пожар след атака с ATACMS там, където е имало руска система "Искандер-М": Сателитни снимки

Русия заплаши с удари британски военни обекти и техника във и извън Украйна

"Моторната лодка "Мангуста" е на дъното": Украйна потвърди потапянето на руския катер (ВИДЕО)

"Група 13" с нов удар: Украйна унищожи руски моторен катер в Крим (ВИДЕО)

ЕС прекратява процедурата срещу Полша за върховенството на закона

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа