ЕС разкритикува френския закон за минималната заплата срещу чуждестранните превозвачи

364
ЕС разкритикува френския закон за минималната заплата срещу чуждестранните превозвачи
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейската комисия разкритикува френския закон, който изисква от чуждестранните шофьори на камиони да получават френска минимална заплата, докато доставят стоки в страната. Според комисията това затруднява дейността на европейския вътрешен пазар, пише The Daily Mail.

Комисията вече е постановила, че подобните действия от страна на Германия са също незаконни.

Оланд заплаши да забрани демонстрациите

Френският президент Франсоа Оланд заплаши да забрани демонстрациите, след като протестите срещу трудовата реформа прераснаха в сблъсъци...

Компании-превозвачи от Източна Европа, където заплатите са по-ниски, са заели голям дял от трансевропейския бизнес, предизвиквайки недоволството у подобните компании в Западна Европа, където заплатите са по-високи. Много страни от Източна Европа се оплакват, че френските и германските закони са необосновани бариери пред трансграничното придвижване на стоки.

Френският закон, който трябва да влезе в сила на 1 юли, задължава чуждестранните транспортни компании да плащат на своите шофьори френска минимална заплата, докато превозват стоки в границите на страната. Френската минимална заплата е 9,67 евро на час, което е значително по-високо от заплатите в източноевропейските компании.

Според Европейската комисия това е насочено срещу европейските права за свобода на придвижването на стоки и услуги. Комисията заяви в четвъртък, че френските и германските случаи създават непропорционални административни бариери, които пречат на вътрешния пазар да функционира правилно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа