ЕСПЧ: Русия е отговорна за убийството на Литвиненко, Москва отрича

2367
ЕСПЧ: Русия е отговорна за убийството на Литвиненко, Москва отрича
Снимка: Getty

Най-висшия европейският съд за правата на човека постанови, че Русия е отговорна за убийството през 2006 г. в Лондон на бившия агент и дисидент Александър Литвиненко, присъда, бързо отхвърлена от Москва, предаде АФП.

Литвиненко почина след пиене на чай с радиоактивен изотоп Полоний 210 в лондонски хотел. От тогава този случай е черна точка в отношенията между Великобритания и Русия.

Преди да умре, Литвиненко пусна съобщение, обвиняващо руския президент Владимир Путин за отравянето, а противниците на Кремъл видяха в убийството едно от първите в редица подкрепяни от Москва заговори за убийство срещу дисиденти.

„Русия е отговорна за убийството на Александър Литвиненко във Великобритания“, заяви базираният в Страсбург Европейски съд по правата на човека (ЕСПЧ).

Но в Москва говорителят на Путин Дмитрий Песков отхвърли твърдението.

"Все още няма резултати от това разследване, така че подобни изявления са поне неоснователни ... Не сме готови да приемем това решение", каза той.

В отговор на жалба, подадена от вдовицата на Литвиненко Марина, ЕСПЧ заяви, че е установил „извън основателно съмнение“, че убийството е извършено от руснаците Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун. Двамата са пътували до британската столица с цел да убият Литвиненко, твърди съдът.

„Планираната и сложна операция, включваща сдобиването с рядка смъртоносна отрова, условията за пътуване на двамата и многократните и продължителни опити за прилагане на отровата показват, че мишена е бил г -н Литвиненко“, се казва в съобщението. Луговой, сега руски депутат, и бизнесменът Ковтун бяха идентифицирани от британската полиция като главни заподозрени, след като и двамата се срещнали с Литвиненко в хотел в центъра на Лондон.

Но опитите за екстрадирането им се провалиха и двамата отхвърлиха обвиненията, като Луговой също поиска депутатски имунитет.

Най-бруталните случаи на отровителството в политиката

Още от древни времена отравянето е било един от най-любимите методи на политическите противници, като историците все още спорят дали Кл...

Съдът заяви, че е налице дело, че Луговой и Ковтун „са действали по указания или под контрола на руските власти“.

Русия не се е опитвала да покаже, че двамата са действали като част от „престъпна операция“ и също така не успя да отхвърли обвиненията за участие на държавата. В резултат на това съдът заяви, че е решил убийството е дело на Русия.

Убийството на Литвиненко беше последвано от опит за отравяне на бившия двоен агент Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г. и лидера на опозицията Алексей Навални в Сибир през 2020 г., за което Западът обвини Русия, припомня АФП.

Кремъл отрича обвиненията.

Литвиненко, бивш подполковник от ФСБ, избяга в Обединеното кралство през 2000 г., когато беше изправен пред наказателни обвинения в Русия, след като огласи предполагаемия заговор на ФСБ за убийството на Борис Березовски, магнат и човек от вътрешния кръг на Борис Елцин. Березовски също се премества в Обединеното кралство и умряа при неясни обстоятелства през 2013 г. Литвиненко твърди, че ФСБ е участвала и в смъртоносни взривове в руски жилищни блокове през 1999 г. - след което Путин започна втората чеченска война - и в обсада на театър в Москва от чеченски бунтовници през 2002 г. Съпругата му заяви по време на разследването във Великобритания, че Литвиненко е работил за британската външна разузнавателна служба МИ6 по време на смъртта му.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Германия: За Украйна има по-важни оръжия от "Таурус", ще ѝ дадем боеприпаси

Си Дзинпин отива при Макрон, иска Русия да участва в конференция за мир

Комисия в ЕП: До средата на 2024 г. да има решение за България в Шенген

Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Зверското убийство на украинка в Германия, за да отнемат бебето й: Намесена е рускиня (СНИМКИ)

Какво се случва с АЕЦ „Запорожие“? Откриха множество нарушения свързани със сигурността

Нова война между Армения и Азербайджан още тази седмица? Предупреждение от Пашинян

Мицотакис каза какви са големите проблеми на Европа

Европейска директива: Трябва да дават безплатна чешмяна вода по заведенията

В Украйна трима души загинаха при опит да демонтират FPV дрон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...