Естония окончателно спря шенгенските визи за руснаци

2679
Естония окончателно спря шенгенските визи за руснаци
Снимка: Getty Images

Естонското правителство реши да забрани влизането в страната на граждани на Руската федерация с валидни шенгенски визи, издадени от Естония. Санкцията ще влезе в сила след една седмица, обяви министърът на външните работи Урмас Рейнсалу, цитиран от местната медия ERR.

"Тази санкция означава, че визите ще останат валидни, но на притежателите им ще бъдат налагани ограничения при влизане в Естония, няма да им бъде позволено да влязат в Естония", заяви Рейнсалу на правителствената пресконференция.

Ще има редица изключения от това правило, добави той и даде пример, че санкциите няма да се отнасят за служителите на дипломатическите мисии в Естония и техните семейства, както и за лицата, които извършват международен транспорт или имат право на свободно движение съгласно законите на ЕС. Освен това ограниченията няма да се прилагат за лица, чието влизане в Естония е необходимо по хуманитарни причини, за близки роднини на граждани на републиката или за притежатели на разрешение за постоянно пребиваване в Естония. Санкциите не важат и за граждани, които имат общи деца с лицето, изпратило им покана за влизане.

Чехия първа подкрепи спирането на шенгенски визи за руски граждани

Министърът на външните работи на Чехия Ян Липавски подкрепя, обсъжданото в ЕС предложение за забрана на издаване на шенгенски визи за р...

"Договорихме се, че Министерството на външните работи и Министерството на вътрешните работи ще подготвят своите възможни предложения за следващата седмица по въпроса как е възможно да се затвори границата на Естония и за онези граждани на Руската федерация, които имат шенгенска виза, която не е издадена в Естония", каза Рейнсалу.

Той подчерта, че ограниченията, които ще се прилагат след седмица, не засягат онези граждани на Руската федерация, чиято родина е Естония или които са постоянно пребиваващи в републиката.

Мярката на правителството в Талин идва дни след като украинският президент Володимир Зеленски призова ЕС да затвори границите си за руски туристи, защото „руснаците отнемат чужда земя“. „Спрете да издавате туристически визи на руснаци. Посещението на Европа е привилегия, а не човешко право", написа в Twitter на 9 август естонският министър-председател Кая Калас.

Чехия и Финландия също обявиха, че ще подкрепят подобна мярка. Днес министърът на външните работи на Чешката република Ян Липански съобщи, че „преустановяване на издаването на (шенгенски) визи за граждани на Руската федерация от страните-членки на ЕС може да стане поредната ефективна санкция“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Първата творба на Банкси за 2024 г. разбуни духовете в Лондон (ВИДЕО)

Крим, дроновете срещу руски рафинерии и руските доброволци: Грижите за Путин (ВИДЕО)

Аварийно кацане на самолет в Родос

Измислени гласове и мъртви души за Путин: Примери да искаш (ВИДЕО и СНИМКИ)

Варшава: Замразените активи трябва да се използват за отбрана на Украйна

Шарл Мишел: Ако Европа иска мир, трябва да се готви за война

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.03 - Защо германската ракета Taurus е най-желаното от Киев оръжие?

Полша и Германия ще създадат танкова коалиция за Украйна

Зеленски: Жизненоважно е бързото решение на Конгреса на САЩ за помощта за Украйна

Взривове в Белгород, гори завод за ракетни двигатели (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа