Евакуираха гарата в Будапеща заради бежанския поток

3803
Евакуираха гарата в Будапеща заради бежанския поток
Снимка: Getty Images/Guliver

Унгарската полиция евакуира всички хора от основната железопътна гара в Будапеща. Заповедта за евакуация дойде, след като стотици бежанци се опитаха едновременно да се качат на влакове за Австрия и Германия, информира БНР.

Унгарските власти осигуриха масово полицейско присъствие, за да предотвратят блъсканица. Гарата остава затворена за неопределено време.

Унгария разреши на стотици бежанци да се качат на влакове за Австрия и Германия

Унгарските власти разрешиха на стотиците имигранти, които пребиваваха във временни палаткови лагери по гарите в Будапеща, да се качат н...

Междувременно стана ясно, че вчера във Виена от Унгария са пристигнали с влакове 3650 бежанци. Според местната полиция това е рекорд от началото на по-големия приток на бежанци през юли.

Снощи стотици бягащи от ужасите на войната пристигнаха и в Бавария, след като унгарската полиция изненадващо спря да пречи на бежанците на железопътната гара в Будапеща да се качват на влаковете в западна посока. Само до полунощ в Розенхайм и Мюнхен пристигнаха между 500 и 600 души, посрещнати от местни жители с вода и храна. Много от новодошлите изказаха благодарност на Германия, която се съгласи да приеме всички бежанци от Сирия, съобщи ARD.

"Избухна кола-бомба, тук ме простреляха, и с брат ми решихме да напуснем Сирия. С по-малкия ми брат искаме по-добър живот, да продължим да учим. Учех за строителен инженер в университета в Дамаск", сподели един от първите пристигнали бежанци в Мюнхен.

Хуманитарни работници, които съдействат на бежанците в Унгария, заявиха, че мерките на правителството срещу имигрантската вълна струват на страната цяло състояние.

Франция ще строи нов бежански лагер в Кале

Френските власти планират да построят в Па дьо Кале нов бежански лагер с капацитет 1500 души, предаде БГНЕС. "Строителството на лагера...

"Само за последните десет дни унгарската държава е наляла в сивата икономика толкова пари, колкото е похарчила за бежанците през цялата минала година", заяви Сузана Сохар от организацията "Помощ за мигрантите".

Според някои анализи подслоняването и обработката на документите, както и осигуряване на охрана, струват на Унгария 270 милиона евро.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com